Robin van Persie met Fenerbahçe
NOS Voetbal

Komt Van Persie naar de Euroborg?

Drie Nederlandse clubs maken nog kans op het winnen van de Europa League. Er zijn jaren geweest dat er in dit stadium, vlak voor de loting van de groepsfase, minder eredivisionisten over waren in het tweede clubtoernooi van het continent.

Dat het er meer hadden kunnen zijn (Go Ahead Eagles en Vitesse verloren reeds in respectievelijk de eerste en derde voorronde van Ferençvaros en Southampton), is de minder gunstige constatering.

Terug naar de positieve trend; de laatste vier jaar presteerden de Nederlandse clubs niet zo goed als dit seizoen. De laatste keer dat er drie clubs actief waren in de groepsfase van de Europa League, was in het seizoen 2011/2012.

Nieuwe vaantjes in de vitrinekast

De tegenstanders van PSV in het miljoenenbal van de Champions League zijn sinds donderdag al bekend (Manchester United, CSKA Moskou en VfL Wolfsburg). Vanmiddag om 13.00 uur weten ook Ajax, AZ en bekerwinnaar FC Groningen welke vaantjes ze mogen bijhangen in de vitrinekast.

Ajax gaat de loting in als één van de sterkste twaalf clubs. Die kwalificatie is gebaseerd op resultaten uit het verleden. AZ, toch ook al enige jaren actief op het Europese niveau, wordt door de UEFA in pot 2 ingeschaald.

Potindeling groepsfase Europa League

Van Persie naar de Euroborg?

Die eerste twee potten worden overigens voornamelijk gevuld met clubs die rechtstreeks instromen in de groepsfase, aangevuld met verliezers uit de Champions League-voorronden. Kortom; clubs die vijfde en zesde werden in de Premier League (Tottenham Hotspur en Liverpool), Bundesliga (Schalke 04 en Augsburg) of de Serie A (Fiorentina en Napoli), aangevuld met, bijvoorbeeld, AS Monaco en FC Basel.

In theorie kan FC Groningen, dat zelden Europees voetbal speelt en daardoor in pot 4 wordt ingedeeld, terechtkomen in een groep met Schalke 04, Liverpool én Fenerbahçe, de Turkse club die deze zomer miljoenen op tafel legde voor Robin van Persie.

Qäbälä en Rosenborg

Aan de andere kant van het spectrum zijn daar FK Qäbälä uit Azerbeidzjan en Rosenborg BK uit Noorwegen. Die twee clubs overleefden als enige alle vier kwalificatierondes voor de Europa League. Zij begonnen hun Europese avontuur, overigens net als de Eagles, al op 2 juli van dit jaar.

Loting live vanaf 13.00 uur

De 48 clubs gaan om 13.00 uur in Monaco de kokers in. De loting is live te volgen via uefa.com en @NOSvoetbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl