NOS Voetbal

Van den Brom: hier leren ze zo veel meer van

  • Pro Shots
    Doelpuntenmaker Robert Mühren wordt besprongen door Muamer Tankovic, de man van de assist

Trots overheerste bij AZ-trainer John van den Brom die zojuist zijn ploeg een 2-0 thuiszege op Astra Giurgi had zien boeken. "Dat heb je net wel op het veld kunnen zien aan de ontlading. Ik heb het ook naar de jongens toe uitgesproken: we hebben vier Europese wedstrijden gespeeld en vier keer zijn we de betere ploeg geweest."

Aan de overwinning van donderdag hielden de Alkmaarders, die in Roemenië met 3-2 hadden verloren, een plek in de groepsfase van de Europa League over. Al werd het geduld van eenieder die AZ een warm hart toedraagt, wel op de proef gesteld.

"We hadden een plan A. Dat was zoals we gespeeld hebben. En daar kun je niks op afdingen. Geweldig uitgevoerd en hartstikke leuk en mooi om te zien. Maar het duurde wel lang voordat die goal viel. En dan moet je iets doen."

Breekijzers

Van den Brom bracht een klein kwartier voor tijd Muamer Tankovic en Robert Mühren in als breekijzers. Het vertrouwen werd niet beschaamd, al kwam de 1-0 van Jop van der Linden voor een groot deel op conto van de blunderende Astra-doelman Silviu Lung. De 2-0 was echter een fraaie co-productie van de invallers.

"Ik zat 'm te knijpen op de bank", bekent Mühren. "Want ik wilde er natuurlijk in. Dat dan dit mocht gebeuren... Mooier kan eigenlijk niet. Ik kreeg de bal diep van Tankovic. Mijn mannetje kon mij alleen maar omleggen of mij laten gaan. En ik bleef lekker rustig."

De 2-0 van de Volendammer betekende de beslissing in de tweestrijd. AZ had de Europa League binnen. "We zitten erbij", glunderde Van dan Brom. "Het wordt zwaar, maar wel heel mooi. De spelers gaan heel veel internationale ervaring opdoen. Want geloof mij: hier leren ze zo veel meer van dan van de competitie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl