Eelco Sintnicolaas na de afsluitende 1500 meter van de tienkamp
NOS Sport

'Supervorm' Sintnicolaas moet medaille opleveren

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar vrijdag mogen tienkampers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun eindelijk hun opwachting maken in het Vogelnest in Peking.

Sintnicolaas (28) is de routinier met een Europese titel indoor, een zilveren medaille bij de EK in de open lucht en twee vijfde plaatsen bij de WK op zijn palmares. Voor Braun (22) zijn de WK in Peking zijn eerste grote toernooi bij de senioren. Qua gretigheid doen ze niet voor elkaar onder.

Usain Bolt

"Ik ben gaan kijken naar de 100 meter van Usain Bolt en de finish van de vrouwenmeerkamp. Toen kwam het wel over, ja", vertelt Braun. "De zin om te starten groeit per dag."

Voor Sintnicolaas is de entourage inmiddels gesneden koek. "In 2009 was mijn eerste WK in Berlijn, ook in een gigantisch stadion. Toen was de indruk veel groter voor me. Maar als je buiten staat bij het Vogelnest, dan is het al heel speciaal. Zodra je naar binnen loopt, wil je niets liever dan op de baan staan."

Tienkampers Braun en Sintnicolaas mogen eindelijk aan de bak

Medaille

Waar Braun vooral ervaring gaat opdoen in Peking, telt voor Sintnicolaas maar een ding: "Een medaille. Ik kan wel zeggen dat ik voor een topachtklassering ga, maar daar ben ik niet tevreden mee."

De meerkamper uit Vaassen heeft genoeg ervaring om te weten dat hij een 'ideale meerkamp' zal moeten draaien. En dan nog is dat geen garantie op een medaille. "Ik kan mezelf niks kwalijk nemen, als ik met 8.600 punten vierde, vijfde, zesde of zevende word", beseft Sintnicolaas, die een persoonlijk record heeft staan van 8.506. "Maar ik denk dat ik in vorm ben en dan wil ik het natuurlijk ook graag hier doen."

Supervorm terug na polsblessure

Na een winter met veel fysieke training, met name om zijn werpnummers te verbeteren, was Sintnicolaas eerder dit jaar in de vorm van zijn leven. Dat moest bij de prestigieuze meerkampwedstrijd in het Duitse Götzis voor het eerst tot uiting komen. Maar juist in Götzis ging het mis.

Sintnicolaas struikelde op de 110 meter horden, kwam ten val en blesseerde daarbij zijn pols. Een vervelende blessure die juist bij het kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen opspeelt. En wat te denken van het polsstokhoogspringen, normaal de specialiteit van Sintnicolaas.

"In Götzis was ik in supervorm, maar daar heb ik niet kunnen laten zien wat ik in mijn mars heb", aldus de tienkamper, wiens vorm zo goed was dat hij in Götzis ondanks de kwetsuur alsnog een score behaalde die boven de olympische limiet ligt. "Dat kan hier ook gebeuren. Maar daar gaan we niet vanuit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl