Juul Franssen buigt het hoofd naar haar diskwalificatie
NOS Sport

'Je kunt zo iemands arm breken'

"Ze is gediskwalificeerd omdat ze een zeer gevaarlijke actie deed." Jan Snijders, de judokampioen van weleer en thans hoofd scheidsrechtszaken van de Internationale Judofederatie (IJF), is heel stellig. "Een klem tegelijkertijd ingezet met een worp, vallend op de elleboog, naar de tatami. Dat is heel gevaarlijk. Je kunt daarbij een arm breken. Daarom is het meteen diskwalificatie."

Snijders staat dan ook vierkant achter de diskwalificatie (hansoku-make) van Juul Franssen in haar halvefinalepartij van donderdag op de WK judo. De Limburgse werd bestraft voor een armoverstrekking op haar opponente, de Sloveense Tina Trstenjak.

"Het is een actie tegen de geest van het judo, omdat het een gevaarlijk actie is die niet mag voorkomen in onze sport. Je kunt de tegenstander blesseren, al dan niet moedwillig. Het is tegen de sportiviteit in. Daarom mag je na de diskwalificatie ook niet meer verder judoën."

Lekker beuken

Vrijdag zijn er nieuwe kansen voor de Oranje-formatie. Er komen maar liefst zes Nederlanders op de mat, onder wie de medaillekandidaten Kim Polling, Marhinde Verkerk, oud-wereldkampioen Guillaume Elmont en Noël van 't End, de nummer twee van de wereldranglijst in de klasse tot 90 kilogram.

Van 't End miste de EK in juni, omdat hij knieklachten had. "Maar het gaat nu weer aardig goed. Ik ben bijna volledig hersteld. Ik ga ook zonder tape judoën. Dus ik word niet 'tegengehouden' in de wedstrijd. Ik hoop dat ik vrijuit op de mat sta en lekker kan gaan beuken."

Van 't End hoopt lekker te kunnen beuken op WK judo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl