AZ viert de 1-0 van Jop van der Linden

Energiek AZ rekent af met Balkan-beton

AZ mag zich opmaken voor minimaal zes Europese wedstrijden. Astra Giurgi, dat in Roemenië nog met 3-2 had gewonnen, werd in Alkmaar met 2-0 aan de kant gezet.

De Alkmaarders hadden vanuit de aftrap gelijk een stevig overwicht. Eenmaal aanbeland bij de vijandelijke 'zestien' was het spel nog te onzuiver, waardoor grote kansen lang uitbleven. Astra hoefde niet zo nodig, leunde achterover en peerde de bal af en toe naar voren naar de eenzame spits Denis Alibec.

Na 24 minuten kreeg Markus Henriksen op aangeven van de hardwerkende spits Vincent Janssen de eerste mogelijkheid. Silviu Lung was op zijn post. De Roemeense keeper kon nog geen minuut later twee keer aan de bak. Hij bokste een vrije trap van Jop van der Linden weg en had geluk dat Thom Haye in de rebound recht op hem afvuurde.

Slim hakje

Dribbelaar Dabney Dos Santos legde prachtig twee man in de luren, maar ook zijn eindpass was het daarna nét niet. Mattias Johansson kreeg op slag van rust de beste kans. Hij mikte na een slim hakje van Henriksen hoog over.

AZ schroefde het tempo na rust op, maar Lung onderscheidde zich opnieuw met prima reddingen op schoten van Guus Hupperts (twee keer) en Johansson. Waar AZ smeet met energie, volhardde Astra in 'negatief' spel. Met tien man achter de bal en een hoop getreuzel bleven de Roemenen overeind.

Coach John van de Brom probeerde in het laatste kwartier met de verse krachten Robert Mühren en Muamer Tankovic een bres te slaan in het Balkan-beton. Zij stonden koud in het veld toen Van der Linden de puzzel oploste. Met hulp van Lung. De tot dan uitmuntende doelman liet de bal uit een vrije trap door de vingers glippen.

Astra had nu ineens haast, maar liep zichzelf ook gelijk voorbij. Mühren maakte vijf minuten voor tijd na een ragfijn steekpassje van Tankovic aan alle onzekerheid een einde.