Kim Polling
NOS Sport

Welke topsport zendt de NOS vrijdag live uit?

Vrijdag 28 augustus is voor Nederlandse sportliefhebbers een dag om van te watertanden. Bij de WK atletiek in Peking gaat Dafne Schippers voor het goud op de 200 meter. In Astana doet judoka Kim Polling een gooi naar haar eerste wereldtitel. En in Londen hopen de Nederlandse hockeysters zich in navolging van de mannen te plaatsen voor de EK-finale.

De NOS doet, op NPO 1, NPO 2, NPO Radio 1 en NOS.nl, uitgebreid live verslag van de WK atletiek, de WK judo, de EK hockey en de Vuelta.

Vanaf 13.00 uur: finales WK judo

Bij de WK in Astana komen vrijdag liefst zes Nederlandse judoka's op de tatami. En niet de minste. Europees kampioene Marhinde Verkerk en Guusje Steenhuis strijden in de klasse tot 78 kilogram en Guillaume Elmont en Noël van 't End in de categorie tot 90 kilogram. In de klasse tot 70 kilogram maakt het 20-jarige toptalent Sanne van Dijke haar debuut.

Maar in die gewichtsklasse zullen de ogen vooral gericht zijn op de topfavoriete: Kim Polling. Als ze goed is, doet ze wat ze wil. Dan gooit ze met haar tegenstandsters alsof het lappenpoppen zijn.

Maar ook is daar altijd de twijfel. Twijfel die gezaaid werd bij de mislukte WK in Tsjeljabinsk van vorig jaar. Daar verloor ze in de halve finales van de Colombiaanse Yuri Alvear en miste ze uiteindelijk zelfs het podium. Daarna brak een zwarte periode aan voor de Groningse, die zelfs even dacht over stoppen.

Die demonen lijken overwonnen. Dat bleek in juni bij de Europese kampioenschappen in Bakoe, waar Polling alle partijen in een handomdraai met ippon besliste. De bekroning zou haar eerste wereldtitel zijn, maar dan moet ze wel voorbij Alvear, de wereldkampioene van 2013 en 2014.

Polling kampte maandenlang met angststoornissen

Met Esther Stam en Linda Bolder doen nog twee judoka's met Nederlands bloed mee in de klasse van Polling en Van Dijke, maar niet onder de Nederlandse vlag. Stam doet mee namens Georgië, Bolder namens Israël. Pikant: de oude rivalen Bolder en Polling kunnen elkaar al in de derde ronde tegenkomen.

Het finaleprogramma van het judotoernooi begint vrijdag om 13.00 uur en is te zien op NOS.nl en met flitsen op NPO 1.

Hockeysters in halve finale om 14.15 uur

Donderdag plaatsten de Nederlandse hockeyers zich met een benauwde 1-0 zege op Ierland voor de EK-finale.

De vrouwenploeg van bondscoach Sjoerd Marijne doorliep met kinderlijk gemak de groepsfase tegen Polen (9-0), Spanje (8-1) en België (5-0). In de halve finales wacht een tegenstander van een ander kaliber: Duitsland.

De halve finale is te zien op NPO 2 en NOS.nl

Dafne Schippers om 15.00 uur

De hoofdmaaltijd van de sportmiddag zal voor velen om 15.00 uur worden geserveerd als Dafne Schippers van start gaat in de finale van de 200 meter op de WK atletiek in Peking. Wordt de Utrechtse de eerste Nederlandse vrouwelijke atleet die een wereldtitel op haar naam schrijft?

Ze zou in de voetsporen treden van Rens Blom, die in 2005 de Nederlandse primeur had met goud op het onderdeel polsstokhoogspringen.

De finale van Schippers is te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Jaar van Schippers

En dan ook nog...Vuelta

Wie na al dit sportgeweld nog geen genoeg heeft, kan vanaf 16.00 uur op NOS.nl kijken naar de zevende etappe van de Ronde van Spanje. Kan Tom Dumoulin de rode leiderstrui terugpakken op de 18,7 kilometer lange slotklim in de Sierra Nevada?

WK atletiek op NPO 1 en NOS.nl

10.15 uur: hoogspringen voor tienkampers (met Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun) op NOS.nl

13.00 uur: begin middagprogramma WK atletiek op NPO 1 en NOS.nl

15.00 uur: finale 200 meter vrouwen met Dafne Schippers.


WK judo op NPO 1 en NOS.nl

13.00 uur: herkansingen, halve finales en finales in de klassen -70 (v, Polling, Van Dijke), -78 (v, Verkerk, Steenhuis) en -90 (m, G. Elmont, Van 't End)


EK hockey op NPO 2 en NOS.nl

14.15 uur: Nederland - Duitsland (v, halve finale).


Vuelta op NOS.nl

16.00 uur: de zevende etappe, Jódar - La Alpujarra over 191 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl