Sawsan (l) wacht met een familielid op haar Syrische familie
NOS Nieuws

Syrische familie ophalen in Hongarije: 'ik mag dat doen'

Vandaag hebben opnieuw duizenden vluchtelingen de grens tussen Servië en Hongarije overgestoken. Het waren er 3000; een record. En de komende dagen worden het er nog meer, verwachten de Hongaarse autoriteiten.

Voor bijna iedereen is Hongarije een tussenstation, op weg naar Duitsland, Nederland of Zweden. Dat geldt ook voor de familie van het Duits-Syrische meisje Sawsan, merkte correspondent Jeroen Wollaars.

Hij ontmoette Sawsan bij een opvangkamp. Ze is vanuit Aken naar de Servisch-Hongaarse grens gereden om gevluchte familieleden op te halen. "Het gaat niet goed met ze", vertelt Sawsan tijdens het wachten. "Ik wil ze zien, met ze praten. Ik maak me grote zorgen."

Sawsan komt haar Syrische familie halen

De kans dat Sawsans familie naar Duitsland mag komen, is levensgroot omdat Duitsland vluchtelingen uit Syrië niet meer terugstuurt naar het land waar ze de EU zijn binnengekomen. Bijna alle Syrische vluchtelingen weten dat. Ook de Hongaarse autoriteiten lijken Sawsan niet te zullen dwarsbomen als ze straks met haar familieleden vertrekt. "Een politieman heeft me verteld dat ik dat mag doen."

Uren nadat Wollaars en Sawsan met elkaar spraken bleek dat de Syrische familie van Sawsan naar een ander opvangkamp langs de grens was gebracht. Als het meezit, kunnen ze vanavond of morgenochtend vertrekken naar Aken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl