NOS NieuwsAangepast

Vrees voor 200 doden bij Libische kust

"We worden gedwongen deze route te ondernemen"

Op de Middellandse Zee zijn veel doden gevallen bij het kapseizen van een boot met migranten. Dat gebeurde niet ver van de Libische kustplaats Zuwara.

De boot had zeker 400 opvarenden uit onder meer het zuiden van Afrika, Syrië en Bangladesh. Voor het lot van ongeveer de helft wordt gevreesd. Sommige opvarenden zouden in een afgesloten ruim hebben gezeten toen de boot omsloeg.

Afgesloten ruim

De Libische kustwacht zegt zo'n 200 mensen te hebben gered. De meesten van hen zijn naar een detentiecentrum voor illegale migranten in de stad Sabratha gebracht, meldt het persbureau Reuters.

Zuwara, dicht bij de grens met Tunesië, is een belangrijke vertrekhaven voor boten van mensensmokkelaars. Eerder op de dag was volgens de BBC daar ook al een kleinere boot omgeslagen, met zo'n vijftig opvarenden. De vrees is dat ook daarbij veel slachtoffers zijn gevallen.

Gestikt

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Afrika de oversteek waagt naar Europa lijkt steeds verder toe te nemen. Gisteren redde een Zweeds marineschip honderden bootmigranten voor de Libische kust.

Bij die reddingsactie werden ook ruim vijftig doden gevonden die in het ruim lagen. Zij waren waarschijnlijk gestikt door giftige dampen van de motor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl