NOS Wielrennen

Chaves wint etappe, Dumoulin verliest leiderstrui

Chaves snoept Dumoulin leiderstrui af

Tom Dumoulin heeft in de Vuelta zijn leiderstrui na een dag moeten afstaan. De Colombiaan Esteban Chaves van Orica soleerde in de zesde rit naar de zege en heroverde de rode trui op de renner uit de Giant-formatie. Dumoulin verkocht zijn huid duur en kwam op 0.05 in het wiel van de Ier Daniel Martin als derde over de meet.

Het venijn van de 200 km lange etappe zat hem in de staart met een venijnig slotklimmetje van bijna 3 kilometer. Chaves sprong op ruim 2 kilometer van de finish weg en passeerde Steve Cummings, die het langst had standgehouden van zes vroege vluchters. Dumoulin ging achter de Colombiaan aan, maar wist niet meer aan te sluiten.

Terpstra op kop

Na anderhalf uur onrustig koersen met diverse vergeefse uitlooppogingen, kreeg een zestal de ruimte. Niki Terpstra toog samen met Cummings, de Fransman Cyril Gautier, de Kroaat Kristijan Durasek en de Slowaak Peter Velits ten aanval. De Colombiaan Miguel Angel Rubiano vond later aansluiting.

Op ruim 12 km van de meet reed Rubiano weg,maar hij werd snel overvleugeld door Cummings. Terpstra ging nog in de achtervolging,maar net als de overige leden van de voormalige kopgroep viel hij uiteindelijk terug in het peloton. Cummings liep nog uit tot bijna een minuut, maar toen hij aan de voet van de slotklim arriveerde, bleek de pijp leeg.

Dumoulin kon niet harder

Tom Dumoulin treurde donderdag niet al te lang over het verlies. "Natuurlijk is het niet leuk, maar het zou erger zijn geweest als ik door een fout mijn eerste plaats in het algemeen klassement had verspeeld. Dat was echter niet het geval. De ploeg heeft goed samengewerkt. Chaves was gewoon sterker in deze rit en dat moeten we aanvaarden."

"Chaves versnelde juist op het steilste gedeelte. Daarmee verraste hij me. Ik kon hem niet volgen. Mijn ploeggenoot Lawson Craddock deed er alles aan om de voorsprong van hem te verminderen waarna ik alsnog probeerde om het gaatje te dichten. Helaas kreeg ik hem niet meer te pakken."

  • NOS
    Uitslag van de zesde etappe
  • NOS
    Het algemeen klassement na de zesde etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl