Bondskanselier Merkel, de Oostenrijkse kanselier Faymann en EU-buitenlandschef Mogherini in Wenen
NOS Nieuws

Balkantop treurt over vluchtelingendrama Oostenrijk

De deelnemers aan de Balkantop in Wenen hebben geschokt gereageerd op de vondst van tientallen dode vluchtelingen in een vrachtwagen in Oostenrijk. De EU-leiders haalden hard uit naar mensensmokkelaars die de dood van vele vluchtelingen op hun geweten hebben.

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann zei op de conferentie dat de tragedie aantoont hoe belangrijk het is dat landen samen oplossingen zoeken voor de ongekend grote instroom van vluchtelingen.

Bondskanselier Angela Merkel zei "geschokt te zijn door het vreselijke nieuws dat zo veel mensen zijn omgekomen op hun zoektocht naar meer veiligheid".

Morele plicht

Westelijke Balkanlanden als Servië en Macedonië dringen aan op een EU-actieplan om de problemen met vluchtelingen aan te pakken. De Balkan voelt zich door de westerse landen in de steek gelaten. EU-buitenlandcoördinator Mogherini zei in Wenen dat Europa de "morele en wettelijke plicht" heeft de vluchtelingen te beschermen.

De EU werkt aan nieuwe voorstellen voor een gemeenschappelijk vluchtelingenbeleid, zei Mogherini. "Maar er is geen magische oplossing."

Dublin

Merkel pleitte in Wenen voor een snellere asielprocedure voor bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen omdat hun vluchtmotief duidelijk is. De geldende Dublin-regel dat vluchtelingen asiel moeten vragen in het EU-land waar ze als eerste arriveren, functioneert niet, aldus Merkel. "We mogen de bureaucratie niet laten triomferen."

Grote aantallen vluchtelingen trekken de afgelopen zomermaanden via Griekenland en de Balkan naar de rijkere EU-landen als Duitsland, Nederland en Zweden. In de eerste helft van dit jaar kwamen langs deze weg ruim 100.000 mensen de Europese Unie binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl