Amerikaanse F-16's op de Turkse luchtmacht in Incirlik
NOS Nieuws

Denen trekken F-16's terug uit anti-IS-coalitie

Denemarken trekt zijn F-16's terug uit de coalitie die in het Midden-Oosten strijdt tegen de islamitische terreurgroep IS. De Denen hebben nu zeven F-16's in de regio. Het afgelopen jaar zijn die bijna 500 keer ingezet en wierpen ze 448 bommen af.

Het besluit van de Deense regering komt niet als een grote verrassing. Vorige maand kwamen het leger en de militaire vakbonden met de wens om de Deense missie niet te verlengen. De gevechtsvliegtuigen zouden terug moeten voor onderhoud en ook zouden de militairen rust nodig hebben.

Denemarken heeft 140 militairen gestuurd naar de strijd tegen IS. Daarnaast zijn er nog 120 Deense militairen in Irak gestationeerd om veiligheidstroepen op te leiden. Voor zover bekend blijven die wel.

Minder Nederlanders

Nederland besloot in juni om nog een jaar langer mee te doen aan de internationale coalitie die IS bestrijdt. Vanaf 1 oktober worden er wel minder F-16's ingezet, namelijk vier toestellen en twee reservetoestellen. Momenteel zijn er zes F-16's en twee reservetoestellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl