Christian Taylor
NOS Sport

Taylor met reuzensprong naar WK-goud

Christian Taylor heeft dankzij een magnifieke laatste sprong de wereldtitel bij het hinkstapspringen heroverd. Met 18,21 meter bleef de olympisch kampioen van Londen de Cubaan Pedro Pichardo, die uiteindelijk tot 17,73 meter kwam, ruim voor.

De 25-jarige Taylor won eerder al goud bij de WK van 2011 en de Olympische Spelen van 2012. In 2013 (vierde) greep hij net naast een medaille. Op die WK liet de 22-jarige Pichardo voor het eerst van zich horen door zilver te winnen. Dit seizoen boekten ze allebei drie zeges in de Diamond League.

Hoogstaand duel

In Peking maakten Taylor en Pichardo er een hoogstaand duel van. Pichardo begon de finale in de wetenschap dat hij dit seizoen het verst was gekomen: 18,08 tegenover 18,06. Halverwege de eindstrijd hadden beiden een sprong van 17,60 meter achter hun naam staan, maar de Cubaan ging aan de leiding omdat zijn op één-na-beste resultaat net iets beter was.

In zijn voorlaatste poging wipte Taylor echter over Pichardo heen door pas na 17,68 in de zandbak te landen. De Amerikaan deed daar in zijn zesde en laatste sprong nog een indrukwekkend schepje bovenop: 18,21, de tweede afstand ooit. Alleen wereldrecordhouder Jonathan Edwards was in augustus 1995 acht centimeter verder gekomen.

Papendal

Taylor is een pupil van de Amerikaanse trainer Rana Reider, die door de Atletiekunie naar Nederland is gehaald om de Nederlandse atleten op met name de sprint en de explosieve onderdelen verder te brengen. Reider is een van de mensen achter het succes van bijvoorbeeld Dafne Schippers.

Ook Taylor trainde de afgelopen maanden op Papendal. Hij kwam in februari naar Nederland, omdat Reider op daar aan het werk was. "Ik kende Amsterdam, maar ik wist niet waar Papendal en Arnhem lagen. Reider vroeg me te komen. Ik heb niet getwijfeld. Ik ben de laatste vier jaar vier keer verhuisd. Het bevalt me in Nederland. De faciliteiten op Papendal zijn uitstekend."

De voorbereiding op de WK is in Nederland kennelijk zo goed geweest dat hij inmiddels achter Edwards de tweede hinkstapspringer ter wereld is.

Taylor twijfelde niet over komst naar Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl