Etanercept, een biological tegen onder meer reumatoïde artritis
NOS Nieuws

Besparingen mogelijk op dure geneesmiddelen

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

De uitgaven voor dure geneesmiddelen kunnen drastisch omlaag. Dat kan doordat het patent van een aantal veel gebruikte dure biologische geneesmiddelen de komende jaren verloopt. Artsen kunnen hun patiënten dan veel goedkopere nabootsingen van die middelen voorschrijven die dezelfde werking hebben. Die middelen heten biosimilars. Daarmee is op termijn jaarlijks honderden miljoenen te besparen, zegt de Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN).

Het is relatief moeilijk om een constante kwaliteit biologische geneesmiddelen te produceren. Dat is een van de oorzaken dat de middelen duur zijn. De andere reden is dat fabrikanten de periode dat ze een patent op hun middel hebben, gebruiken om zo veel mogelijk winst te maken. Omdat er in de patentperiode vaak geen alternatieve geneesmiddelen beschikbaar zijn, kunnen ze feitelijk vragen wat ze willen.

Prijsverlagingen

Zodra er wel alternatieve middelen op de markt komen, dalen de prijzen. Niet alleen omdat de prijzen van biosimilars 40 tot 70 procent lager liggen, maar ook omdat de farmaceuten de prijs van het originele product dan soms drastisch verlagen.

De meeste biologische geneesmiddelen zijn nog niet zo lang op de markt. Toch is de eerste biosimilar in Nederland al in 2006 op de markt gekomen, een biosimilar voor het groeihormoon somatropine. Dit jaar is een vervangend middel op de markt gekomen voor infliximab. Dat is een middel tegen reumatoïde artritis en de chronische darmaandoeningen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn waaraan, volgens de laatste cijfers, in 2013 143 miljoen euro is uitgegeven.

Geesten rijp

Voor de twee biologicals waaraan in 2013 het meeste geld werd uitgegeven, etanercept en adalimumab, komen naar verwachting in 2016 en 2018 vervangers op de markt. Beide middelen worden onder andere voorgeschreven aan patiënten met reumatoïde artritis. De uitgaven aan die middelen waren in 2013 156 en 208 miljoen euro. Met de vergelijkbare biosimilars die minstens 40 procent minder kosten, zijn dus aanzienlijke besparingen mogelijk.

De Initiatiefgroep probeert de geesten rijp te maken voor het zo veel mogelijk inzetten van biosimilars. "Door op die manier veel geld te besparen, maken we het mogelijk dat nieuwe dure geneesmiddelen toegelaten kunnen worden", zegt initiatiefnemer Arnold Vulto, ziekenhuisapotheker en hoogleraar ziekenhuisfarmacie aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Desinformatie

Toch zijn artsen en patiënten vaak huiverig om een werkzaam geneesmiddel te vervangen. Bovendien wordt er volgens Vulto en zijn collega in de initiatiefgroep internist Anton Franken van de Isala-Klinieken in Zwolle, welbewust desinformatie verspreid over biosimilars. Dat gebeurt volgens hen door farmaceutische bedrijven die hun marktpositie willen beschermen en die daarvoor onder meer patiëntenorganisaties gebruiken.

Franken heeft zelf ervaring met de biosimilar voor het groeihormoon somatropine. "Alles draait om een goede uitleg aan de patiënt. Als je daarvoor de tijd neemt, dan is de overgrote meerderheid bereid over te stappen op de goedkopere biosimilar. Die is veilig en doet precies hetzelfde als het originele middel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl