Schoolkinderen in de klas
NOS Nieuws

Opnieuw ruim honderd basisscholen dicht

Dit schooljaar zijn er 107 basisscholen verdwenen door een dalend aantal leerlingen, meldt de PO-Raad, de koepel van basisscholen. Die wil dat staatssecretaris Dekker per direct ingrijpt om samenwerking tussen scholen makkelijker te maken.

Door meer samenwerking of een fusie zouden scholen de lagere leerlingenaantallen het hoofd kunnen bieden, zegt de PO-Raad, maar huidige regelgeving rondom samenwerkingsscholen en fusies belemmeren dat. Zo zou de verplichte fusietoets veel geld en tijd kosten en daarmee een onnodige drempel opwerpen voor samenwerking. De PO-Raad wil dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de fusietoets direct afschaft.

Staatssecretaris Dekker heeft al aangegeven dat hij hiermee aan de slag gaat. Hij werkt aan een wetswijziging die op zijn vroegst het schooljaar 2016/2017 ingaat. Dat is niet snel genoeg, zegt de PO-Raad.

Leerkrachten werkloos

Het aantal sluitingen is vrijwel gelijk aan vorig jaar, toen sloten 108 basisscholen hun deuren. Vooral in krimpgebieden verdwijnen veel scholen.

Gevolg van de sluitingen is dat er tot 2019 zo’n 12.000 leerkrachten thuis komen te zitten. De PO-Raad wijst er ook op dat er over een paar jaar weer veel leraren nodig zijn, omdat er dan door vergrijzing veel docenten met pensioen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl