Dafne Schippers

Schippers met speels gemak naar WK-finale 200 meter

Dafne Schippers heeft zich probleemloos geplaatst voor de WK-finale op de 200 meter. De 23-jarige atlete, in Peking al goed voor zilver op de 100 meter, won haar serie in de halve finales opvallend gemakkelijk in 22,36 seconden. De nummers één en twee van elke serie zijn automatisch geplaatst voor de finale.

De sprintster bleef ruim boven haar Nederlands record, dat ze op 15 augustus vorig jaar op 22,03 seconden bracht. De Nederlandse lag zo ver voor, dat ze aan het slot van de race niet alles hoefde te geven.

Schippers met gemak naar finale 200 meter

Grote voorsprong

Bij het uitkomen van de bocht had Schippers al een ruime voorsprong opgebouwd. Ze kon rustig om zich heen kijken waar de concurrentie zat. Die kwam op gepaste afstand van de Jamaicaanse Sherone Simpson, die in 22,53 als tweede finishte.

Schippers zal vrijdagmiddag harder moeten lopen voor de titel. De Jamaicaanse Elaine Thompson (22,13), de Amerikaanse Candyce McGrone (22,26) en de Britse Dina Asher-Smith (22,12) lieten in hun halve finales zien ook snel te zijn. McGrone was dit seizoen zelfs iets sneller dan Schippers, die als grote favoriete de eindstrijd ingaat.

Vijfde race

De halve finale donderdag was al de vijfde race van Schippers tijdens de WK in Peking. Van vermoeidheid was weinig te bespeuren. De Europese kampioene bleef ontspannen lopen, na een goede start. Het gebrek aan echte tegenstand maakte de race ook een stuk eenvoudiger.

Schippers kan de eerste vrouwelijke Nederlandse wereldkampioene in de atletieksport worden. In de veertien voorgaande WK's slaagde alleen Rens Blom er namens Nederland in een gouden medaille te winnen. Dat deed de Limburger tien jaar geleden in Helsinki, waar hij verrassend het polsstokhoogspringen won.

De finale van de 200 meter met Schippers is vrijdagmiddag om 15.00 uur Nederlandse tijd.