NOS Nieuws

Ambulances in veel regio's nog te laat bij slachtoffer

In driekwart van de regio's zijn ambulances te vaak te laat. Wettelijk moeten ambulances in 95 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plekke zijn, maar dat gemiddelde wordt niet gehaald.

Negentien van de vijfentwintig ambulanceregio's halen de norm niet, blijkt uit een rondgang van het radio-programma De Nieuws BV (BNN-VARA). Limburg-Noord (90,3 procent), Friesland (91 procent) en Brabant-Zuidoost (91,6 procent) scoren het slechtst. In de Gooi en Vechtstreek halen ambulances de norm het vaakst, namelijk in 97 procent van de gevallen.

'Kwaliteit beter'

Volgens Hans Simons, voorzitter van Ambulancezorg Nederland, zijn de cijfers geen reden tot zorg. "Die norm is een van de aspecten als het gaat om de kwaliteit van de ambulancezorg. In tien jaar tijd is de kwaliteit enorm verbeterd, met erkende verpleegkundigen zijn we een soort pre-hospitaalvoorziening geworden."

In andere Europese landen is de tijdsnorm nog strenger. Simons benadrukt dat dit niets hoeft te betekenen. "Er zijn landen die een norm van tien minuten hebben, maar dan zijn er geen deskundigen in de ambulance. Dan zou ik liever hebben dat de ambulance een minuut later is."

Leven en dood

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot noemt de cijfers wel zorgelijk. Ze wijst erop dat het vaak gaat om situaties van leven en dood. "Het gaat al beter maar de resultaten zijn nog onvoldoende." Bruins Slot wil van minister Schippers van Volksgezondheid weten waardoor de norm niet wordt gehaald. In september is er een Kamerdebat.

Drie jaar geleden kwam ook naar voren dat ambulances de norm van 95 procent vaak niet halen. Ook toen kwam naar voren dat de norm vooral niet wordt gehaald op het platteland. De situatie is sindsdien wel verbeterd.

In 2013 trok minister Schippers nog 7,7 miljoen euro extra uit voor de ambulancezorg. Maar volgens Ambulancezorg Nederland is extra geld niet de oplossing. "Het is niet alleen een budgettaire kwestie", zegt Simons. "Kijk naar de kaart van Nederland. Er zijn rivieren, bruggen, dunbevolkte streken. Het is technisch heel moeilijk om overal die norm te halen. Alleen daarop focussen zou een te eenzijdig beeld geven."

Respons van ambulances per regio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl