Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht
NOS Nieuws

SNS Bank boekt kwart miljard winst

SNS Bank heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 244 miljoen euro. Dat is ruim twee keer zoveel als in de eerste helft van vorig jaar. De bank verdiende meer aan hogere rentemarges op leningen en hypotheken en hoefde minder geld opzij te zetten voor slechte leningen en wanbetalingen.

SNS kreeg er netto 67.000 klanten bij. Voor een deel waren dat mensen die vertrokken bij ABN Amro uit verontwaardiging over de later ingetrokken salarisverhoging van topbestuurders.

Er werd vijf procent meer spaargeld naar de bank gebracht. Het totale spaarbedrag bij SNS bedraagt nu 37,3 miljard euro. Ruim een tiende van het Nederlandse spaargeld zit bij SNS Bank. Onder SNS Bank vallen ook ASN Bank en Regiobank.

Hypotheken

Ook de aantrekkende woningmarkt droeg bij aan de winst. Er werd voor 900 miljoen euro meer aan nieuwe hypotheken verstrekt waardoor het marktaandeel van SNS voor nieuwe hypotheken licht steeg naar 3,8 procent van de markt.

Het totale marktaandeel voor particuliere hypotheken daalde iets. Veel mensen sloten hun hypotheek om een lagere rente te krijgen. Ook werd veel extra afgelost, vorig jaar 1,2 miljard euro, de voorbije zes maanden 1,5 miljard euro. SNS heeft nu 7,1 procent van de particuliere hypotheekmarkt in handen.

Het herstel van de Nederlandse economie zorgt er verder voor dat het aantal wanbetalingen en leningen met een betalingsachterstand daalt. Bij de particuliere hypotheken is er bij 4 procent, zo'n 1,8 miljard euro, sprake van een betalingsachterstand. Dat is 200 miljoen minder dan eind 2014. Er hoefde ook minder geld naar de stroppenpot om slechte leningen op te vangen.

Nationalisatie

SNS is in handen van de Nederlandse staat. De voorbije maanden is het oude SNS Reaal ontvlecht. De verzekeraar Reaal is begin dit jaar verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. De vastgoedactiviteiten en financiering waren al eerder apart gezet in SNS Propertize.

De Staat wil van SNS bank af door het te verkopen of naar de beurs te brengen en hakt daarover medio volgend jaar de knoop door. Als de staat het geld wil terughebben dat met de nationalisatie van SNS gemoeid was, dan zou een verkoop of beursgang tenminste 2,7 miljard euro moeten opbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl