De controlekamer van Liander
NOS Nieuws

Stroomstoring in Noord-Holland veroorzaakt door lekkage

De stroomstoring die gisteravond Noord-Holland trof, werd veroorzaakt door lekkage in een onderstation in Uitgeest. 25.000 huishoudens zaten ongeveer een uur zonder elektriciteit.

"Het was de enorme wateroverlast", vat Lieselot Meelker van netwerkbeheerder Liander het euvel samen. "Er is zo veel water binnengekomen dat er kortsluiting is ontstaan in een hoogspanningskabel daar. Dan treden er allerlei beveiligingen in werking. Daardoor zaten in één klap al die mensen zonder stroom."

Het ging volgens Meelker om een onderstation, waar de hoogspanning wordt omgezet in middenspanning die aan de huishoudens geleverd kan worden.

Omleiding

Volgens Meelker wist Liander snel de elektriciteit te herstellen, zowel door op afstand de stroomvoorziening om te leiden, als door reparaties van monteurs ter plekke. "Een paar mensen zijn heel hard aan het werk gegaan."

Meelker verwacht niet dat dit soort overlast vaker zal ontstaan, ook niet als dit soort buien in de toekomst vaker voorkomen. "Mocht dit vaker zo gebeuren dan bekijken we wat voor gevolgen het heeft, maar de daken zijn goed."

Water

Ook het waterbedrijf PWN in Heemskerk werd getroffen door de stroomstoring. Daardoor kwam een deel van zuidelijk Noord-Holland zonder water te zitten. Het waterbedrijf had moeten overgaan op noodstroom, maar dat gebeurde niet.

Rond 22.15 uur waren de problemen verholpen, nadat monteurs de fabrieken handmatig hadden opgestart. Hoeveel huishoudens gedupeerd waren, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl