Tom Dumoulin
NOS Wielrennen

'In zesde etappe behoudt Dumoulin die trui wel'

Een Nederlander in een leiderstrui van een grote ronde. Het is een weelde die de vaderlandse sport 1.458 dagen niet heeft gekend. Maar het veroveren van de rode leiderstrui door Tom Dumoulin in de Vuelta roept gelijk de volgende vraag op: hoe lang kan hij dat tricot behouden?

"Nou, donderdag moet hem liggen", stelt NOS-commentator Sebastiaan Timmerman. "Het hangt van vrijdag af. Dan is er een aankomst op een berg van de eerste categorie. Ik geloof dat die klim bijna negentien kilometer lang is. Dat wordt een ander verhaal."

Op een dergelijk lange beklimming is een voorsprong van één seconde op Esteban Chaves niet veel, maar ook een halve minuut op Alejandro Valverde en Chris Froome is dan te verwaarlozen. Is het dan gedaan?

"Het kan zijn dat hij nog veel beter is dan wij dachten. Maar ik denk dat de favorieten hun kaarten dan wel op tafel moeten leggen. Het is alleen de vraag wannéér."

Klassement Vuelta na etappe 5

Maar zondag klopte hij toch al renners als Quintana?

"Zondag hebben de Froomes en de Valverdes zich ingehouden. De enige van de favorieten die in zijn kaarten liet kijken, was inderdaad Quintana. En dat viel tegen. De Colombiaan moest zelfs lossen bij Nicholas Roche, Chaves en Dumoulin."

Was zijn tweede plaats van zondag dan een toevalstreffer?

"Wat ik zo goed vind, is dat hij het gewoon probeerde. Hij zat mee met de favorieten op een hele steile beklimming. Andere renners denken dan: aanklampen en zo lang mogelijk volhouden. Maar hij probeert het gewoon, kiest de aanval."

En dat na zo'n zware valpartij in de Tour, waarbij zijn schouder uit de kom raakte. Terwijl hij geel voor het oprapen had.

"Nou dat vind ik vooral heel knap. Terugkomen van zo'n blessure zoals hij heeft gedaan, is zó zwaar. Er zijn er niet zoveel die dat mentaal kunnen. Er zit een hele goede kop op."

De vraag is vaker gesteld. Is Dumoulin nou een ronderenner of niet?

"Hij kwam naar de Vuelta voor een ritzege", weet Timmerman. "Het is lastig te zeggen. In kleinere rondjes heeft hij altijd wel een mindere dag, al viel dat in Zwitserland dit jaar mee. Daar werd hij tiende in de koninginnenrit. Maar of hij een ronderenner is... Hij heeft die vraag zelf altijd afgewimpeld."

"Ik vraag me eigenlijk af of hij zelf wel weet hoe goed hij is. Voorlopig rijdt hij zo fris als een hoentje rond. Na vrijdag weten we meer. Als hij dan lang meekan, moet hij wel aan het klassement gaan denken."

Parcours tot en met etappe 11

  • Vuelta
    Profiel zesde etappe Vuelta
  • Vuelta
    Profiel zevende etappe Vuelta
  • Vuelta
    Profiel achtste etappe Vuelta
  • Vuelta
    Profiel negende etappe Vuelta
  • Vuelta
    Profiel tiende etappe Vuelta
  • Vuelta
    Profiel elfde etappe Vuelta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl