De oude man bij de Servisch-Hongaarse grens: 'ik ben moe'

Acht uur lopen naar Hongarije: 'Dat red ik nooit'

De Syrische jongens Rafiq en Basheer hebben hun oude leven achter zich gelaten, ze zijn op weg naar West-Europa. Om daar te komen moeten ze nog één horde nemen: de Servisch-Hongaarse grens. Als ze die hebben overgestoken, zijn ze in het Schengengebied en ligt de weg naar Duitsland of Nederland open.

NOS-correspondent Marcel van der Steen volgde Rafiq, Basheer en een oude man vandaag op hun tocht. Hij ontmoette hen in een opvangkamp in Servië. Daar zijn de voorzieningen relatief goed. "Er zijn tenten, er is een artsenpost, er is voedsel en gratis wifi", zegt Van der Steen. "Maar de mensen die hier komen willen helemaal niet blijven. Ze willen zo snel mogelijk door, die laatste, moeilijke grens over."

'Wil je me dood hebben?'

Dat geldt ook voor Rafiq en Basheer, en voor de oude man, die moeilijk ter been is; hij heeft krukken nodig en oogt vermoeid. "Ze zeggen dat ik acht tot tien uur moet lopen om in Hongarije te komen. Dat red ik niet. Ik zei: wil je me dood hebben? Prima. Ik ga naar Nederland. Nergens anders heen."

'Wij gaan naar Duitsland'

In de middag vertrekken Rafiq en Basheer naar de grens. Ze willen naar Duitsland. Hun leven in Syrië noemen ze "een enge film", ze denken liever aan de toekomst. Rafiq wil voetballer worden en hoopt dat zijn vriend zijn studie kan afmaken. "Als God het wil."

De jongens volgen de spoorlijn van Subotica in Servië naar Szeged in Hongarije. Vlak voor de grens stoppen ze. Op hun mobiele telefoon kunnen ze precies zien waar de politie zit. Rafiq en Basheer besluiten van de spoorlijn af te wijken en door een veld naar Hongarije te lopen. Een gelukwens, een omhelzing: dan zijn ze weg.

Hongarije

Aan de andere kant van de grens is ook opvang geregeld. Agenten verwijzen de honderden vluchtelingen door naar een grasveld, zegt correspondent Jeroen Wollaars, die al twee dagen in het grensgebied is. "Daar krijgen ze iets te eten en te drinken. Er rijden daar ook bussen naar opvangcentra in de buurt."

Spanning bij grens Hongarije neemt toe

In de centra nemen de spanningen toe, merkt Wollaars. De afgelopen 24 uur zijn meer dan 2300 vluchtelingen aangekomen, onder wie 555 kinderen. Vanochtend waren in een opvangcentrum relletjes.

Van het hek dat Hongarije op de grens wil bouwen, is nog niets te zien. "Het hek is op veel plaatsen nog niet klaar", zegt Wollaars. Op de grens ligt wel prikkeldraad. "Maar dit zijn mensen die Aleppo overleefd hebben, of de Middellandse Zee zijn overgestoken. Die laten zich niet tegenhouden door een rol prikkeldraad."

Terug naar Servië. Als het al donker is, komt Van der Steen de oude man uit het opvangkamp tegen. Hij kan amper nog lopen. "Is er politie? Ik heb hulp nodig, ik ben zo moe." Maar er is niemand. De man loopt toch verder; nog twee kilometer en hij is in Hongarije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl