Bijna failliet circus Herman Renz wil subsidie
Circus Herman Renz verkeert in financiële problemen. Als het bedrijf voor 7 september geen 400.000 euro bij elkaar heeft, gaat het failliet. Dat betekent dat er 65 mensen op straat komen te staan.
Het circus, dat dit jaar 115 jaar bestaat, roept de hulp in van de staat. "We staan in de top-10 van beste circussen van Europa", zegt directeur Milko Steyvers. "De circussen in het buitenland hebben geen last van de crisis. Zij krijgen subsidie. Dat willen wij ook."
De Nederlandse circuscultuur is in 2013 Immaterieel Cultureel Erfgoed geworden, maar dat helpt Circus Renz niet. "Wij staan op die lijst, maar daar merken we niks van."
Rode diesel
Oorzaak van de financiële problemen zijn vooral de dalende bezoekersaantallen en de gestegen kosten. "Het verbod op de rode diesel kost ons 40.000 euro extra", zegt de directeur. "En vanmiddag zaten er 300 man, maar ik heb er 600 nodig om quitte te draaien."
Ook het slechte imago dat circussen hebben gekregen vanwege wilde dieren, speelt mee. "Die dieren hebben we nu niet meer. Toch heeft dat behoorlijk wat geldproblemen opgeleverd", zegt Steyvers. Vorig jaar stelde het kabinet een verbod op wilde circusdieren in.
Investeerder
De directeur zegt verder dat de hoge loonkosten niet meer kunnen worden betaald. "Ik moet 12 procent aan extra loonbelasting betalen omdat het gezien wordt als seizoenswerk. En dat gaat me niet meer lukken."
In mei 2014 stond het circus ook al op de rand van de afgrond. Toen was er een investeerder die bijsprong.
VNCO
De branchevereniging Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen betreurt de crisis binnen het circus en hoopt op een oplossing. "Het zal een gemis zijn in het internationale circuslandschap", zegt woordvoerder Simon de Winter. De VNCO onderzoekt mogelijkheden voor subsidies aan circussen.