Hengelo gaat leegstand te lijf met gratis winkelpanden
Ondernemers met een goed idee voor een winkel maken in Hengelo kans op een gratis pand. In de Overijsselse stad staan tachtig winkelpanden leeg. De winkeliersvereniging wil met het initiatief jonge ondernemers een kans geven om een zaak te starten en tegelijkertijd de leegstand tegengaan.
De eigenaren van tien panden hebben winkelruimte beschikbaar gesteld. Vijftien ondernemers hebben zich inmiddels aangemeld. Als ze worden uitgekozen, hoeven ze het eerste halfjaar geen huur te betalen.
Dit is voor mij een uitgelezen kans.
Marcella Vunderink is een van hen. Ze verkoopt nu streekproducten uit Twente en Italiaanse worst en mozzarella op markten in de regio en wil dolgraag een eigen winkel. "Dit is een uitgelezen kans", zegt ze. "Ik sta op markten en dan ben ik soms voor mensen moeilijk te vinden omdat ik telkens ergens anders ben. Als ik hier een plekje heb in de binnenstad ben ik altijd voor iedereen vindbaar." Hoeveel huur ze kan gaan betalen straks durft ze nog niet uit te rekenen. "Ik ga er gewoon van uit dat ik het ga halen. Ik vind dat ik dat moet kunnen."
Hoge huren
Corine Oostrom runt een winkel voor zeep en accessoires in de stad. Sinds een maand zit ze in een nieuw winkelpand, dat ze voor ruim 1000 euro per maand huurt. "Ik had ook wel willen meedoen, maar dat mag niet. Ik heb dit pand overgenomen en ik val buiten de spelregels. Dat scheelt veel geld, daar moet ik heel veel zeepjes voor verkopen."
Het aantal lege winkelpanden liep de afgelopen jaren op. Volgens de laatste cijfers van marktonderzoeksbureau Locatus staan in Nederland bijna 17.000 panden leeg, zo'n 7,5 procent van het totale aanbod. Gertjan Slob van Locatus juicht het initiatief van Hengelo toe. "Je ziet vaker dat eigenaren kortingen aanbieden voor nieuwe huurders of winkeliers een tijdje laten uitproberen. Maar wat Hengelo doet, is echt nieuw en op een behoorlijke schaal. Het kan zeker gaan werken."
Wat Hengelo doet is echt nieuw. Het kan zeker gaan werken.
Maar een woordvoerder van Detailhandel Nederland denkt niet dat dit de oplossing is. "Het grote probleem zijn de te hoge huren. Die zijn niet aangepast aan de neergang in de retail de afgelopen jaren, vooral in de middelgrote steden." Die huren blijven zo hoog omdat grote onroerendgoedpartijen met veel winkelpanden het niet aandurven om de huren te verlagen, omdat dan ook de waarde van de panden op hun balans afneemt, zegt Gerard Veldhof van de winkeliersvereniging in Hengelo. "We zien dat sommigen nu tot bezinning komen, maar het gaat nog veel te langzaam."