NOS Nieuws

Asielzoekers België slapen op straat

In de rij voor een asielaanvraag in Brussel

Tientallen asielzoekers in België hebben de afgelopen nachten op straat moeten slapen. Het land kan de grote vluchtelingenstroom van de afgelopen weken nauwelijks aan.

België krijgt steeds meer asielaanvragen. De Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel is daar niet op berekend. Vluchtelingen staan lang in de rij, om in veel gevallen te horen dat ze het de volgende dag opnieuw moeten proberen. Intussen mogen ze geen gebruik maken van de opvang.

Vluchtelingen kunnen in België alleen asiel aanvragen aan de grens of bij de Vreemdelingendienst in Brussel. Die kan maximaal 250 asielzoekers per dag registeren. Afgelopen maandag stonden er opeens 500 mensen voor de deur. De helft mocht naar binnen, de andere helft kreeg een papier waarmee ze de volgende dag voorrang kregen.

Dat betekende voor velen een nacht op straat, in een park of op een station. Zolang ze niet als asielzoeker geregistreerd staan, hebben ze geen recht op een slaapplaats.

Wafels en dekentjes

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken is het aantal asielaanvragen vooral toegenomen door de recente stroom van Syrische en Iraakse vluchtelingen. Gezinnen, ouderen, zieken en zwangere vrouwen krijgen voorrang bij de aanvraag, maar door de grote toevloed kan de dienst de situatie moeilijk aan. Afgelopen nacht sliepen toch veel moeders met kinderen op straat voor de deur van de dienst.

Het Rode Kruis hielp de wachtende vluchtelingen met soep en eten. Ook voorbijgangers schoten te hulp met appels, wafels en dekentjes.

Inmiddels heeft de dienst de achterstand enigszins ingelopen. Vandaag kregen nog 93 asielzoekers te horen dat ze tot morgen moeten wachten. "Maar we weten niet wat ons dan weer te wachten staat", zei een woordvoerder van de dienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl