De Roemeense premier Victor Ponta
NOS Nieuws

Meer loon Roemeense artsen, maar geen vis of kip meer

In Roemenië gaan de salarissen van artsen en verpleegkundigen met 25 procent omhoog. Premier Victor Ponta noemt de loonsverhoging terecht en zei dat hij als het mogelijk was de lonen het liefst met 100, 220 of 300 procent had verhoogd. Hij kondigde ook hervormingen in het stelsel van de gezondheidszorg aan.

De salarisverhoging komt er na het dreigement van de medische sector om in staking te gaan. Dat gebeurde na de gerechtelijke uitspraak dat artsen geen onderhandse betalingen of cadeaus meer mogen ontvangen voor medische handelingen. Op het platteland is de betaling in de vorm van vis of een kip geen uitzondering. Ook krijgen medici whiskey of flessen wijn toegestopt.

Emigratie

Artsen worden slecht betaald in Roemenië. Het beginsalaris van een arts ligt maandelijks op omgerekend 350 euro. Het topsalaris komt na de loonsverhoging in de buurt van de 1600 euro.

In de afgelopen vier jaar zijn 7000 Roemeense artsen geëmigreerd wegens de lage salariëring en de gebrekkige organisatie van de gezondheidszorg.

Deskundigen in Roemenië verwachten niet dat de betalingen in natura ophouden na de salarisverhoging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl