President Zuid-Sudan tekent onder grote druk vredesverdrag
Met een vertraging van een week heeft president Salva Kiir van Zuid-Sudan het vredesakkoord met de rebellen in zijn land ondertekend. Hij deed dat onder druk van de VN-Veiligheidsraad, die gedreigd had met sancties tegen Zuid-Sudan als het akkoord vandaag niet zou worden ondertekend.
Regionale Afrikaanse leiders woonden de ondertekening bij in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan.
Na maanden van onderhandelingen zetten de rebellen vorige week hun handtekening onder het vredesakkoord. President Kiir wachtte omdat hij ernstige bedenkingen heeft bij de overeenkomst.
Kiir is het er niet mee eens dat de hoofdstad gedemilitariseerd wordt, dat de rebellen twee gouverneurs mogen aanwijzen en dat een buitenlander aan het hoofd komt te staan van een waarnemingsmissie.
Het vredesverdrag dwingt Kiir ertoe de macht te delen met de opstandelingen.
Geweld
In Zuid-Sudan brak in december 2013 een burgeroorlog uit toen een opstand binnen het leger uitbrak tegen het bewind van president Kiir. De rebellenleider is Riek Machar.
De internationale gemeenschap is geschokt over het geweld bij de burgeroorlog in Zuid-Sudan. Beide partijen maken zich daar schuldig aan, hebben waarnemers van de VN vastgesteld. Duizenden Sudanezen zijn gedood in de oorlog en meer dan 1,6 miljoen mensen zijn vluchteling geworden. De VN heeft gerapporteerd over bruut geweld tegen meisjes, die verkracht en levend verbrand zijn.
Volgens VN-experts heeft een Chinese wapenfabrikant vorig jaar voor ruim 20 miljoen dollar aan wapens verkocht aan het leger van Zuid-Sudan.