Varken neemt een modderbad
NOS Nieuws

Geen lagere milieu-eisen voor varkensboeren

De varkensboeren hebben geen akkoord bereikt met staatssecretaris Dijksma over steun. Over twee weken praten ze verder.

Veel varkensboeren verkeren in financiële nood en ze willen onder meer dat Dijksma de milieu-eisen en de regels voor dierenwelzijn versoepelt. Dijksma doet op dat punt geen concessies. Ze wil dat onder ogen wordt gezien dat er geen varkens bij moeten komen.

Keuringen

De staatssecretaris is wel bereid om te kijken naar de kosten van vlees- en exportkeuringen. Die vinden de boeren te hoog.

Dijksma heeft verder gezegd dat ze wil proberen om de export naar landen als China te bevorderen. Een van de oorzaken van de huidige crisis is de Russische boycot van landbouwproducten uit Europa.

Staatssecretaris wil varkensboeren niet compenseren

Beter inkomen

Een werkgroep onder leiding van oud-minister Rosenthal onderzoekt samen met de sector mogelijkheden om de boeren een beter inkomen te geven. Dijksma wil het werk van die werkgroep versnellen.

De organisaties raadplegen intussen hun achterban over wat er verder moet gebeuren.

Rechtszaak

Brabantse boeren die strijden tegen de milieuregels van de provincie Noord-Brabant kregen vandaag nul op het rekest bij de rechtbank in Den Bosch.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders vindt de provinciale eisen te streng en eist schadevergoeding, maar de rechtbank verklaarde de bond niet-ontvankelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl