Doordat de hersenen minder goed ontwikkelen, kan het kind minder goed rekenen
NOS Nieuws

Kind van moeder met trage schildklier kan slechter rekenen

De werking van de schildklier van zwangere vrouwen heeft invloed op de latere rekenprestaties van hun kinderen. Dat ontdekten onderzoekers van het VUmc na onderzoek onder 1200 Amsterdamse kinderen.

De schildklier produceert een hormoon dat nodig is voor de ontwikkeling van de hersenen, legde Kinderarts Martijn Finken uit in het NOS Radio 1 Journaal. "En in de eerste fase van de zwangerschap heeft het kind nog geen eigen schildklier. Het is dus afhankelijk van de hormonen van de moeder." Als de schildklier van de moeder traag werkt, krijgt het kind minder hormonen.

Taalvaardigheid

De kinderen werden gevolgd vanaf de zwangerschap tot ze vijf jaar werden. Het ontbreken van het hormoon heeft vooral invloed op de rekenprestaties, niet op de taalvaardigheid. "De ontwikkeling van de taalvaardigheid is veel complexer dan die van rekenen. Het maakt uit of er veel is voorgelezen bijvoorbeeld, of hoeveel aandacht er geweest is voor taal."

Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of het toedienen van dit hormoon kan helpen, zegt Finken. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat een traag werkende schildklier van de moeder leidt tot een lager iq bij het kind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl