NOS NieuwsAangepast

Herstel blijft uit op beurs van Shanghai

Een enkele beurs in Azië ging omhoog, maar de beurs van Shanghai liet nog geen herstel zien en leverde zelfs weer wat in. De renteverlaging door de Chinese centrale bank van gisteren heeft de zorgen niet weggenomen. De Europese beurzen openden na de winst van gisteren met stevige minnen. De AEX verliest na een kwartier beurshandel meer dan 3 procent.

De beurs van Shanghai schommelde vandaag tussen verlies en winst en heeft zowel 4 procent hoger als 4 procent lager gestaan. Uiteindelijk sloot de Chinese beurs 1,3 procent lager, na de eerste twee dagen van de week 16 procent te hebben verloren.

De Japanse Nikkei-index sloot met een winst van 3,2 procent na twee dagen met verliezen van 4 procent. "Buren hebben doorgaans de meeste last van de buren", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "De Chinese zorgen wegen daarom zwaar voor Japan."

Duw in de rug

De Chinese centrale bank besloot gisteren de rente met een kwart procent te verlagen. Bovendien hoeven banken minder kapitaal aan te houden, zodat ze meer geld kunnen uitlenen. Ook werd de spaarrente verlaagd. Met de maatregelen wil China de economie een duw in de rug geven.

Volgens een woordvoerder van de centrale bank staat er druk op de groei en zijn dit soort maatregelen nodig. China zit volgens de bank in een overgangsfase met structurele hervormingen en wil van een exporteconomie toegroeien naar een economie waarin de eigen consumentenmarkt een grotere rol speelt.

De aankondiging van de renteverlaging kwam na sluiting van de Chinese beurzen en halverwege de handelsdag in Europa. De Europese beurzen hadden zich toen al flink hersteld van de klap van maandag. Ze hielden de winst van rond de 4 procent vast. Wall Street leek aanvankelijk ook hoger te koersen, maar verloor in het slotkwartier alle winst en sloot met verlies. De Dow Jones eindigde 1,3 procent lager, de technologiebeurs Nasdaq 0,4 procent.

Niet veel indruk

De Chinese maatregelen waren min of meer verwacht, maar maken blijkbaar al met al niet veel indruk. "Het helpt vast iets, maar het is geen wondermiddel", zegt André Meinema "Het is ook de vraag of nog meer en goedkoop geld goed is, want consumenten en bedrijven zuchten nu al onder een enorme schuldenbergen waardoor er een enorme beursbubbel, een vastgoedbubbel en industriebubbel zijn ontstaan."

Overigens hebben centrale banken in de VS en Europa soortgelijke stimuleringsmaatregelen genomen, zoals een enorme geldverruiming, opkoopprogramma's voor staatsleningen en hypotheken en een rente die nagenoeg nul is.

"Monetaire maatregelen kunnen ook averechts uitpakken en beleggers sterken in hun vrees dat het helemaal niet goed gaat als de centrale bank dit soort maatregelen op elkaar stapelt", zegt Meinema. "Consumeren en beleggen zijn gevoelig voor emoties en niet altijd even rationeel."

Beurzen nog steeds in de min

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl