NOS Nieuws

Varkenshouders vragen Dijksma om steun

De varkenshouders willen steun van staatssecretaris Dijksma omdat ze in financiële nood zijn geraakt. Vandaag praten hun organisaties met Dijksma. Er worden momenteel in Europa meer varkens gefokt dan waar vraag naar is. Een van de oorzaken is de Russische boycot van Europese landbouwproducten.

Voor veel varkenshouders ligt de kostprijs al geruime tijd boven de marktprijs. Vanochtend overleggen vertegenwoordigers van onder meer de land- en tuinbouworganisatie LTO en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) met staatssecretaris Dijksma van Landbouw. Op het ministerie van Economische Zaken praten ze over mogelijke hulp van het kabinet.

Failliet

LTO en NVV willen onder meer dat de staatssecretaris iets doet aan de milieu-eisen en de regels voor dierenwelzijn in de varkenssector. Die zijn hier strenger dan in andere Europese landen, zeggen de varkenshouders. Daardoor maken zij meer kosten dan hun collega's elders in Europa.

Ook willen de varkenshouders een verlaging van de kosten voor vlees- en exportkeuringen. Daarnaast moet het mogelijk worden om het aanbod van varkensvlees tijdelijk terug te brengen en op die manier de prijs te verhogen. Een groot aantal varkenshouders dreigt failliet te gaan als er niet snel iets gebeurt, vrezen de boerenorganisaties.

Acties

Het is nog niet duidelijk of staatssecretaris Dijksma aan de eisen van de varkenshouders tegemoetkomt. Twee weken geleden dreigden boze varkenshouders al met wilde acties als ze niet snel hulp krijgen. Ze dachten onder meer aan het blokkeren van distributiecentra van supermarkten. LTO en NVV waren tot nu toe tegen acties. Onder druk van varkenshouders die een hardere lijn voorstaan, sluiten ook zij die niet langer uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl