Een Russische gevangenis, ruim 180 kilometer van Moermansk
NOS Nieuws

'Lijst met gestrafte tegenstanders van Poetin wordt langer en langer'

In Rusland wordt steeds harder opgetreden tegen mensen die het niet eens zijn met president Poetin, of met zijn beleid. "Dat is niet van vandaag of gisteren. De lijst van mensen die zich tegen Poetin uitspreken en die daar de consequenties van moeten ondergaan, wordt steeds langer", zegt correspondent David Jan Godfroid.

Vandaag werd de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov door een militaire rechtbank veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Hij moet zijn straf in een kamp met streng regime uitzitten. Sentsov werd vorig jaar gearresteerd nadat hij zich had uitgesproken tegen de annexatie van de Krim door Rusland. Een medeverdachte kreeg tien jaar.

Het maakt dus niet uit of je Rus of Oekraïens bent, zegt Godfroid. "Dat bleek ook bij de veroordeling van een man uit Estland vorige week. Hij werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf omdat hij zou spioneren. En ook een Oekraïense gevechtspilote staat terecht vanwege moord. Die kan ook een langdurige straf tegemoet zien."

Mensenrechtenorganisaties en de liberale oppositie hebben kritiek op de veroordeling van Sentsov. "Ook een Russische filmmaker heeft het voor zijn collega opgenomen. Maar demonstraties hoef je in Rusland niet te verwachten. Daarvoor heb je toestemming nodig, en die wordt vaak niet gegeven. En demonstreren zonder toestemming kan je gevangenisstraf opleveren."

Carrière

Het is niet te zeggen of Poetin direct opdracht heeft gegeven voor de veroordeling, zegt hij. "Ik denk eigenlijk dat het zit als bij censuur. Veel journalisten hebben niet direct met censuur te maken, maar plegen zelfcensuur. Zo is het in het rechtssysteem ook. Officieren van justitie eisen vaak hoge straffen omdat ze denken dat het Kremlin dat kan waarderen, wat weer goed is voor hun carrière."

In Oekraïne gingen betogers wel de straat op bij de Russische ambassade in Kiev. "Poetin zou in de gevangenis moeten zitten. Sentsov moet vrij zijn", staat op posters die ze mee hebben. "Het is absurd. Het is barbaars", zegt een van hen. "De uitspraak is van een primitiviteit die niet thuishoort in de 21e eeuw."

Onder de demonstranten zijn veel mensen uit de filmwereld. Ook op andere plekken in de wereld wordt actie gevoerd tegen de veroordeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl