Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA)
NOS Nieuws

Oppositie bang voor herhaling pgb-chaos

Oppositiepartijen SP, CDA en GroenLinks vrezen een herhaling van de chaos bij de uitkering van persoonsgebonden budgetten (pgb's) in 2016. Dit zeggen de partijen in reactie op het kritische rapport van de Nationale Ombudsman.

"De reconstructie van de ombudsman is onthutsend", zegt SP-Kamerlid Leijten. "Het lijkt er nu op dat er voor 2016 een nieuwe pgb-chaos in de maak is. Dat is onacceptabel en vraagt om een debat."

Ook D66 wil van staatssecretaris Van Rijn horen of de pgb's volgend jaar weer tot schrijnende situaties gaat leiden. "Waar het nu om gaat is de vraag of de verbeteringen die Van Rijn invoert ook echt gaan werken. De Ombudsman heeft daar twijfels over”, zegt D66-Kamerlid Bergkamp.

Wantrouwen

De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, concludeert dat de overheid gehaast en onzorgvuldig te werk is gegaan en onvoldoende rekening heeft gehouden met het belang van de burgers. De overheid heeft gefaald, zegt hij.

CDA-Kamerlid Keijzer: "Het bevestigt ons in de keuze die we in juni gemaakt hebben door voor de motie van wantrouwen te stemmen, en daarmee het vertrouwen in de staatssecretaris op te zeggen."

Staatssecretaris Van Rijn kreeg eerder al veel kritiek over de invoering van de pgb's, onder andere van de Algemene Rekenkamer. Ook vandaag geeft Van Rijn toe dat er fouten zijn gemaakt en dat burgers daarvan de dupe zijn geworden.

Deadline

SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks en willen dat Van Rijn de deadline voor de herbeoordeling van pgb-ontvangers uitstelt als dat nodig is, omdat de partijen bang zijn dat er volgend jaar opnieuw mensen onterecht geen of te weinig geld krijgen uitgekeerd.

Gemeenten moeten van staatssecretaris Van Rijn voor 1 oktober van 125.000 mensen opnieuw bepalen of ze recht hebben op een zorgbudget.

"Van Rijn moet de mensen voorop gaan stellen en niet systemen. Daar hoort ook bij dat hij de deadline voor herindicatie uitstelt, anders worden mensen de dupe van te snelle indicatiestelling", zegt GroenLinks-Kamerlid Voortman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl