Een olieraffinaderij en windmolens in het Rotterdamse havengebied
NOS Nieuws

Meningsverschil VVD en PvdA over CO2-uitspraak

Hoewel van een conflict geen sprake is, verschillen regeringspartijen VVD en PvdA van mening over een rechterlijke uitspraak over de uitstoot van CO2. De rechter oordeelde dat de Nederlandse overheid de uitstoot van broeikasgassen met 25% moet verminderen.

De VVD-fractie vindt dat het kabinet hiertegen in beroep moet gaan. VVD-Kamerlid Dijkstra: "De rechter moet niet op de stoel van de politiek gaan zitten." Hij vindt dat het aan politici is om wel of niet uitvoering te geven aan internationale klimaatverdragen en CO2-reductie. Hij verwacht daarom dat een hogere rechter deze uitspraak zal terugdraaien.

De PvdA-fractie denkt daar anders over. PvdA-Kamerlid Vos: "Wij vinden dat het kabinet zich aan de uitspraak van de rechter moet houden en de CO2-uitstoot in 2020 met 25% moet verminderen."

Geen problemen

Het verschil van mening tussen beide fracties levert vooralsnog geen problemen op voor het kabinet. Als het kabinet besluit tegen de rechterlijke uitspraak in beroep te gaan, dan is de PvdA daar niet tegen.

"Een beroep is ook wel logisch, omdat de juridische en ook politieke consequenties van deze uitspraak verstrekkend zijn. Dan is het goed om daar nog eens zorgvuldig naar te laten kijken”, zegt Vos.

Hoger beroep

Klimaatorganisatie Urgenda stapte naar de rechter omdat de organisatie het huidige klimaatbeleid een onrechtmatige daad vindt. De milieuorganisatie stelt dat de politiek de huidige generatie in de steek laat. Negenhonderd verontruste burgers steunden de rechtszaak van de organisatie. Deskundigen spraken al meteen van een unieke zaak.

Het kabinet moet voor 25 september besluiten of het in hoger beroep gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl