Mohamed B. in de rechtbank
NOS Nieuws

Hoge straf geëist tegen Marokkaanse terreurverdachte

  • Robert Bas

    Justitieredacteur

  • Robert Bas

    Justitieredacteur

Door justitieverslaggever Robert Bas

Terreurverdachte Mohamed B. moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vier jaar de gevangenis in. Voor het OM staat vast dat de 27-jarige Marokkaan sympathiseert met IS en voorbereidingen trof om in Nederland een aanslag te plegen.

Vorig jaar oktober werd B. in Amsterdam opgepakt na een tip van de AIVD. De geheime dienst ontdekte dat B. op internet op zoek was naar informatie hoe hij een bom moest maken. Uit teksten die bij hem zijn gevonden, maakt het OM op dat politiemensen of militairen mogelijk het doelwit waren.

B. ontkent dat hij een terrorist is. "Ik ben iemand die gek is en op internet indruk wil maken op vrouwen. Ik was gewoon wat aan het dollen", zegt hij. Ook gebruikte hij drugs, rookte hij en bezocht hij prostituees. Niet het gedrag van een vrome moslim, constateerde de rechter. Maar op de vraag waarom hij dan thuis een recept voor een bom had, bleef B. het antwoord schuldig.

Baard

De verdachte zat voor de rechtbank in westerse kleding, gladgeschoren, met een hippe bril. Maar de rechter confronteerde hem met een foto van een paar maanden voor zijn aanhouding. Op die foto draagt hij wel een baard. Ook chatte hij dat de jihad zou door gaan tot de dag des oordeels en dat een baard verplicht is voor moslims.

Mohamed B.: fantast of terrorist?

In zijn verblijfplaats vond de politie een schriftje met een handleiding voor het maken van een bom, een handgeschreven eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat en een brief aan de Nederlandse regering. Daarin waarschuwde hij dat deelname aan de coalitie tegen IS gevolgen zou hebben voor de Nederlandse bevolking.

Fantasiewereld

B. verbleef illegaal in Amsterdam bij zijn broer. In Amsterdam verdiende hij onder meer bij met het knippen van hennepplanten en kleinschalige handel in cocaïne. Bij de geheime dienst AIVD was hij niet eerder in beeld gekomen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat hij deel uitmaakt van een terroristisch netwerk.

Een psychiater en een psycholoog hebben vastgesteld dat B. de neiging heeft om op te gaan in een fantasiewereld. Of hij toerekeningsvatbaar is, kon door de taalbarrière niet worden vastgesteld.

Behandeling

Volgens zijn advocaat André Seebregts gaat B. asiel aanvragen in Nederland als hij vrij komt. "Hij is door Nederland aangemerkt als verdachte van terrorisme en het is een feit van algemene bekendheid dat hij daardoor in Marokko een groot risico loopt", aldus Seebregts.

Seebregts vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken. "Hij heeft nooit de intentie gehad om een aanslag te plegen", aldus de raadsman. Mohamed B. beloofde de rechter in behandeling te gaan als hij wordt vrijgesproken.

De rechter doet uitspraak op 8 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl