Willem Holleeder
NOS Nieuws

'Willem Holleeder wilde politiek journalist voor PowNed worden'

Crimineel Willem Holleeder wilde na zijn vrijlating in 2012 parlementair verslaggever worden bij PowNews. Dat zegt PowNed-presentator Dominique Weesie in de nieuwe uitzending van Argos-TV Medialogica die vanavond wordt uitgezonden.

"Holleeder wilde samen met Rutger Castricum optrekken in Den Haag en dan verhaal halen als politici niet de waarheid hadden verteld", vertelt Weesie. Castricum zag dit niet zitten. Holleeder wilde ook een jaarcontract bij de omroep.

In die periode zocht Holleeder zelf herhaaldelijk de media om een positief imago te krijgen. Hij besprak dat ook met zijn zus Astrid Holleeder, zegt haar advocaat Wout Morra. "Zo regelde hij een interview in Panorama, een ontmoeting met Peter R. de Vries en met Auke Kok van Het Parool."

Ook ging Holleeder aan de slag als columnist voor de Nieuwe Revu. Daarvoor kreeg hij 2000 euro per column.

Holleeder was in oktober 2012 te gast in College Tour

College Tour

Onderdeel van die strategie was zijn optreden in tv-programma College Tour. "Holleeder zag dat programma als een platform met intellectuele kijkers. Hij zag dat als een kans om een ander publiek te bereiken", zegt Morra.

Holleeder had één eis aan College Tour. "Hij wilde niet dat er delen van dat gesprek buiten de context in een ander programma terecht zouden komen", zegt NTR-mediadirecteur Carel Kuyl. Die eis heeft de NTR ingewilligd. "Bizar dat de omroep Holleeder de regie in handen gaf", vindt misdaadjournalist Gerlof Leistra.

De media hebben net als de misdaadwereld Holleeder volkomen onderschat, zegt NRC-journalist Jan Meeus. "Men dacht we hebben een goede interviewer, we krijgen Holleeder er wel onder, dat heeft hij handig gebruikt."

Bedreigingen

De periode waarin Holleeder optrad in de media en met bekende Nederlanders op de foto ging, kwam op 24 maart van dit jaar definitief ten einde. Toen legden de twee zussen van Holleeder, Sonja en Astrid, en Sandra Klepper, de weduwe van de in 2000 vermoorde crimineel Sam Klepper, verklaringen af over jarenlange bedreigingen. "Een psychopaat", noemde Astrid hem.

De strafzaak tegen Holleeder wegens meerdere liquidaties wordt in september hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl