NOS Nieuws

Wetenschappers waarschuwen over toename dementie

Het aantal mensen met dementie is de afgelopen jaren flink gestegen. Op dit moment lijden wereldwijd 47 miljoen mensen aan de aandoening. In 2009 waren dat er nog 35 miljoen. Wetenschappers maken zich zorgen over de snelle groei.

Als er verder niets gebeurt, zal het aantal patiënten elke twintig jaar verdubbelen, waarschuwen de wetenschappers in het Wereld Alzheimer Rapport van de internationale koepelorganisatie Alzheimer Disease International.

Vergrijzing

In Nederland zijn er op dit moment 260.000 mensen met dementie. Elk jaar komen er 50.000 nieuwe gevallen bij. Volgens Alzheimer Nederland komt dat voornamelijk door de vergrijzing. De kans dat ouderen dementie krijgen, is weliswaar kleiner geworden, maar het aantal ouderen neemt flink toe.

Alzheimer Disease International roept regeringen op om meer aandacht te schenken aan dementie. Er is volgens de organisatie veel geld nodig voor onderzoek naar preventie, behandeling en genezing van de aandoening.

The Lancet

Niet alle onderzoeken wijzen uit dat het aantal mensen met dementie explosief groeit. Een aantal wetenschappers publiceerde vorige week een artikel in The Lancet Neurology waarin zij stellen dat in een aantal West-Europese landen het aantal mensen met dementie niet meer toeneemt.

Zij baseren dat artikel op vijf verschillende onderzoeken, een daarvan uit Nederland. Daaruit blijkt dat ondanks de vergrijzing het aantal patiënten stabiliseert. De onderzoekers vinden dat de politiek vooral oog moet hebben voor vroege preventie als het op dementie aankomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl