Het logo van Wikipedia
NOS Nieuws

Russische Wikipedia korte tijd geblokkeerd wegens pagina over hasj

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Rusland heeft korte tijd de Russische versie van Wikipedia geblokkeerd vanwege een pagina over hasj. Op de pagina stond beschreven hoe de drug kan worden gemaakt.

Na aanpassingen in het artikel, is de blokkade opgeheven. "Er is extra informatie en citaten van betrouwbare bronnen toegevoegd, om zo het artikel verder in lijn te brengen met de neutrale standaarden van Wikipedia", zei Wikimedia, de overkoepelende organisatie, eerder tegen TechCrunch.

Wetgeving

Roskomnadzor, de Russische autoriteit die onder meer toezicht houdt op het internet, vraagt internetdiensten vaker om bepaalde pagina's te blokkeren. Eerder deze maand kreeg het internetforum Reddit een dergelijk verzoek.

De blokkade is mogelijk doordat het Russische parlement een wet heeft aangenomen waardoor de toezichthouder kan ingrijpen. Critici spreken van een vrijheidsbeperkende maatregel die mogelijk wordt gevolgd door meer blokkades. De overheid stelt dat de maatregel alleen is bedoeld is om kinderen te beschermen.

De Russische versie van Wikipedia bevat momenteel meer dan één miljoen artikelen, die samen meer dan één miljard keer per maand worden bekeken. In mei werd de Chinese versie van Wikipedia geblokkeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl