DSM bedrijf in Delft
NOS Nieuws

DSM schrapt tot 1100 banen

DSM schrapt 900 tot 1100 banen, waarvan de helft in Nederland. Het chemie- en voedingsbedrijf wil hiermee tot 150 miljoen euro besparen.

Het gaat om ondersteunende functies, zoals op de afdeling financiën, banen bij personeelszaken, juridische functies en IT. DSM probeert het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers maakte DSM al bekend de organisatie op de schop te nemen.

Slagvaardiger

DSM wil slagvaardiger worden door lagen in de organisatie weg te snijden. "De afgelopen jaren hebben we veel bedrijven gekocht, en een aantal onderdelen afgestoten. Nu willen we ons focussen op de markt en groei," zegt topman Feike Sybesma in het NOS Radio 1-journaal. "We halen alle ondersteunende diensten uit de overgenomen bedrijven en voegen ze samen."

Vooral op het hoofdkantoor in Heerlen verdwijnen banen. "Daar zitten vooral die ondersteunende functies."

Er zijn minder ondersteunende functies nodig doordat DSM de laatste jaren verschillende onderdelen heeft ondergebracht in joint-ventures met andere bedrijven, zoals de productie van caprolactam. Dat is een grondstof voor nylon en plastics.

Geschrokken

De vakbond FNV zegt geschrokken te zijn van de grootte van de reorganisatie, "vooral in een zwakke economische regio als Limburg."

In november maakt het bedrijf meer bekend over de aanstaande reorganisatie van de voedingsmiddelenactiviteiten. Dat zal, in tegenstelling tot de vandaag bekendgemaakte maatregelen, niet zozeer gaan over het verlies van nog meer banen. "De reorganisatie van vandaag vormen de belangrijkste kostenbesparingen," zegt Sybesma.

Vitamine E

DSM, de grootste vitamineproducent ter wereld, maakte begin deze maand bekend bij de voedingsmiddelenactiviteiten veel last te hebben van de scherpe daling van de prijs van vitamine E.

Eind 2017 moet de reorganisatie van de ondersteunende diensten zijn afgerond.

Bij DSM werken wereldwijd 20.900 mensen, waarvan 4300 in Nederland. DSM leunt op twee divisies, Voeding (Nutrition) en Speciale materialen (Performance Materials). Het bedrijf produceert onder meer vitamines, speciale voeding voor de gezondheidszorg, diervoeding, en speciale kunststofmaterialen en plastic motoronderdelen voor onder meer de auto-industrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl