Een oproep aan de bevolking van Sierra Leone om maatregelen te nemen tegen ebola
NOS Nieuws

Sierra Leone is bijna ebola-vrij

In Sierra Leone is met enig feestelijk vertoon de 40-jarige Adama Sankoh uit het ziekenhuis ontslagen. Ze kreeg van president Ernest Bai Koroma een certificaat mee, omdat ze voor zover bekend de laatste ebola-patiënt van het land was.

Nu begint een periode van aftellen. Als er 42 dagen geen nieuwe besmetting wordt vastgesteld, mag Sierra Leone zich van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO officieel ebola-vrij noemen. Die 42 dagen staan gelijk aan twee keer de incubatietijd van ebola.

Het buurland Liberia kreeg de status 'ebola-vrij' in mei, al zijn er in de maanden daarna toch nog enkele incidentele gevallen van ebola geconstateerd.

Epidemie

Mocht Sierra Leone over 42 dagen ebola-vrij worden verklaard, dan is Guinee het enige West-Afrikaanse land waar de besmettelijke virusziekte nog heerst.

De epidemie die de regio vanaf eind 2013 trof, heeft volgens officiële cijfers aan 11.200 mensen het leven gekost. In Sierra Leone stierven bijna 4000 mensen. Adama Sankoh werd besmet door haar 23-jarige zoon die vorige maand in zijn geboortedorp overleed nadat hij ebola had opgelopen in de hoofdstad Freetown.

Laatste ebola-patiënt Sierra Leone uit ziekenhuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl