Schippers verovert zilver op 100 meter

Schippers pakt zilver op 100 meter

Dafne Schippers heeft Nederland bij de WK atletiek in Peking aan de eerste medaille geholpen. De 23-jarige atlete veroverde in de finale van de 100 meter zilver. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce prolongeerde in 10,76 seconden de wereldtitel.

Schippers finishte in 10,81 seconden, opnieuw een Nederlands record. Dat had ze anderhalf uur eerder in de halve finales al op 10,83 gebracht.

In de finale was Schippers in baan zes goed weg. De Europese kampioene op de 100 en 200 meter bleef in het spoor van Shelly-Ann Fraser-Pryce, die de Nederlandse maar net voor bleef. De Jamaicaanse zag Schippers wel naderen, maar hield een kleine marge over. Schippers hield wel de Amerikaanse Tori Bowie achter zich.

De WK-dag van zilveren Dafne

Eerste WK-medaille op 100 meter

Schippers is de eerste Nederlandse vrouw die bij de WK in de buitenlucht op de 100 meter een medaille verovert. De wereldkampioenschappen atletiek vinden plaats sinds 1983. De Utrechtse had twee jaar geleden bij de WK in Moskou al brons gepakt op de zevenkamp.

De pupil van Bart Bennema is een multitalent. Op de zevenkamp behoort ze al jaren tot de internationale top. Toch besloot ze eind mei definitief voor de sprint te kiezen. In Peking bleek het een gouden keuze.

Om Schippers het laatste zetje naar de mondiale top te geven werd dit jaar in overleg met sportkoepel NOC*NSF de hulp ingeroepen van de Amerikaanse trainer Rana Reider, een kampioenenmaker met een lange lijst atleten met olympische medailles op zijn cv. Met hem werkte ze extra aan haar start, die een stuk beter kon.

"Dit zat eraan te komen"

Het effect was in Peking te zien. Zowel in de halve finales als in de finale kwam Schippers goed uit het startblok. "Haar start is inmiddels beter dan die ooit geweest is", zei Bennema na de zilveren race van zijn pupil. "Technisch kan het nog net iets beter, maar dat is iets voor volgend jaar richting in de Olympische Spelen."

Met de krachtige passen in de slotfase wist Schippers favoriete Fraser-Pryce nog te bedreigen. "Je ziet het lichaam van Dafne groeien. Dit zat eraan te komen. Mentaal was ze hier aan toe", legde Bennema uit.