Voor Vincenzo Nibali eindigde de Vuelta in een deceptie
NOS Wielrennen

'Kwalijk dat ploegleider Nibali ging helpen'

Vincenzo Nibali en Astana hadden beter moeten weten. Zo klinkt het eenduidige oordeel van ploegleiders Nico Verhoeven en Steven de Jongh na de uitsluiting van de Italiaan in de Vuelta a España.

Nibali hing zondag in de tweede etappe naar Caminito del Rey enkele honderden meters aan de ploegleiderswagen, nadat hij op dertig kilometer voor de finish bij een valpartij was betrokken.

Vergrootglas

"De reglementen zijn bekend, Nibali heeft hier niet goed over nagedacht", vindt Verhoeven van Lotto-Jumbo. "Je weet als klassementsrenner dat de camera op je is gericht. Dat is extra nadelig voor hem. Iemand als Bert-Jan Lindeman (renner van Lotto-Jumbo) ligt bijvoorbeeld minder onder het vergrootglas."

De Jongh legt de verantwoordelijkheid bij Astana. "Het is kwalijk dat de ploegleider naast Nibali kwam rijden en hem uiteindelijk hielp. Het is terecht dat Nibali uit de koers is gehaald. Misschien dat de jury aan het begin van de etappe nog anders had geoordeeld, maar dat was niet zo", aldus de ploegleider bij Tinkoff-Saxo.

Nibali krijgt te veel hulp van zijn ploegleider

Jury

"Het blijft wel een probleem dat de jury niet consequent handelt, want dit gebeurt natuurlijk wel vaker", stipt De Jongh aan. "Het zijn vaak mensen die dit als vrijwilliger doen, het is niet professioneel genoeg."

Dat heeft volgens De Jongh niets te maken met het incident met Nibali. "De actie van Nibali is slecht voor het imago van het fietsen, dus de jury heeft juist gehandeld. Er wordt ook steeds strenger gecontroleerd bij het aangeven bij bidons, maar dit van Nibali gaat nog een stuk verder."

Volgens Verhoeven had Nibali beter achter zijn ploegleiderswagen kunnen gaan rijden. "Dan krijg je waarschijnlijk alleen een boete of een waarschuwing van de jury."

Hek van de dam

Aan de andere kant toont hij ook begrip voor Nibali. "Zijn Tour de France viel tegen en dan kom je vroeg in de Vuelta al ten val, dan ben je gefrustreerd. Door de val ben je al genoeg benadeeld, maar de jury was juist: de regels zijn gevolgd. Want zonder die regels is het hek van de dam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl