NOS Sport

Bolt: weet dat mensen aan me twijfelden

Bolt: weet dat mensen aan me twijfelden

"Dit is heel belangrijk voor me." Usain Bolt gaf na de zinderende WK-finale op de 100 meter toe dat het prolongeren van zijn wereldtitel op de 100 meter veel voor hem betekende. "Het is een moeilijk seizoen geweest", gaf de 29-jarige Jamaicaan in Peking aan.

Toch was er geen twijfel bij Bolt over een goede afloop van de 100 meter. "Als je twijfelt, dan verlies je. Ik had geen stress voor de finale, was goed gefocust. Ik weet dat mensen aan me twijfelden, maar ik sta er altijd op een wereldkampioenschap", zei de Jamaicaan na zijn zege tegen de NOS.

'Die ene race'

Het verschil met Justin Gatlin was niet meer dan éénhonderdste. Twee jaar geleden in Moskou bleef de inmiddels 33-jarige Amerikaan op 0,08 seconde van Bolt steken. "Het gaat uiteindelijk om die ene race", wees Bolt op zijn sterke race in de eindstrijd.

Zijn eerdere optreden zondag in Peking gaf weinig zelfvertrouwen. Bolt struikelde bij de start en won moeizaam zijn halve finale. "Ik weet niet wat er gebeurde."

Gatlin wil revanche op 200 meter

"Nieuwe kans"

In de finale was hij wel snel weg en had Gatlin problemen. "Ik ben op de lijn verslagen door een geweldige Bolt", reageerde de Amerikaan na zijn nipte nederlaag. "Ik leidde de hele race. Tijdens de laatste vijf meter ging het mis. Ik krijg een nieuwe kans op de 200 meter."

Voor de camera's nam Gatlin zijn verlies goed op. Achter de schermen kwamen zijn emoties pas echt los. Volgens zijn agent Renaldo Nehemiah brak hij in de catacomben in tranen uit. De nederlaag was dus wel hard aangekomen.

De verschillen waarmee Bolt wint, worden trouwens steeds kleiner. Was het gat met in de olympisch finale in Peking nog 0,20 seconden met Richard Thompson uit Trinidad en Tobago, via de WK in Berlijn, de Olympische Spelen in Londen en de WK in Moskou liep het verschil uiteindelijk in Peking terug naar slechts één-honderdste.

De verschillen tussen Bolt en de nummers twee op de grote internationale titeltoernooien

EvenementTijd Boltnummer twee, tijdVerschil
OS Peking 20089,69Richard Thompson (TTo) 9,89+0,20
WK Berlijn 20099,58Tyson Gay (VSt) 9,71+0,13
OS Londen 20129,63Yohan Blake (Jam) 9,75+0,12
WK Moskou 20139,77Justin Gatlin (VSt) 9,85+0,08
WK Peking 20159,79Justin Gatlin, 9,80+0,01
nb: Bolt werd gediskwalificeerd tijdens de finale bij de WK in 2011 (Deagu)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl