WK-finale 100 meter met Bolt en Gatlin, Martina uitgeschakeld

• NOS
    De finalisten van de 100 meter

De finale van de 100 meter bij de wereldkampioenschappen atletiek wordt een spektakelstuk. Titelverdediger Usain Bolt neemt het daarin om 15.15 uur vanmiddag op tegen Justin Gatlin. Churandy Martina ontbreekt in de eindstrijd. De Nederlandse recordhouder werd in zijn halve finale vijfde.

Martina kwam moeizaam uit het startblok. Hij herstelde zich in het tweede deel van de race, maar de Nederlander lukte het niet meer om het gat met de nummers een en twee te dichten.

Martina, in de series goed voor 10,06, liep in de halve finales 10,09. "Ik ben niet honderd procent fit, maar het ging goed", aldus Martina, die ook nog de 200 meter en de 4x100 meter in Peking afwerkt.

Gatlin snelste

Justin Gatlin plaatste zich als snelste voor de finale. De snelste sprinter van dit jaar won zijn halve finale in 9,77 seconden. Daarmee troefde de Amerikaan titelverdediger Usain Bolt duidelijk af.

Die won een race eerder zijn halve finale in 9,96 seconden. Bolt werkte een moeizame race af. Hij kwam struikelend uit het startblok en had moeite de race te winnen.

In de finale staan zondagavond in Peking negen atleten. De Chinees Bingtian Su en de Fransman Jimmy Vicaut eindigden in hun series niet bij de eerste twee, die automatisch naar de finale gaan. Trayvon Bromell noteerde als beste verliezer 9,984 seconden. Su en Vicaut waren exact even snel (9,987 seconden), waarmee ze de tweede snelste verliezers van de halve finales waren. Zij mogen beiden starten in de eindstrijd.