Sail sluit af met vlootschouw en Thank You Parade
Op de vijfde en laatste dag van Sail worden de tallships en andere vaartuigen om 16.30 uur uitgezwaaid tijdens de Thank You Parade. Het is de eerste keer dat het zeilevenement wordt afgesloten met een gezamenlijke uittocht uit de haven van Amsterdam.
Er wordt veel publiek verwacht bij de grootse afsluiting van Sail, dat gisteren al meer dan 600.000 bezoekers trok. De organisatie heeft alle toeschouwers opgeroepen om de bemanning van de schepen uit te zwaaien en te bedanken voor hun aanwezigheid.
Mensen die de afsluiting van het zeilevenement willen bezoeken worden wel gewaarschuwd voor de brandende zon en hoge temperaturen.
Vlootschouw
Voordat de schepen hun uittocht doen, staat er om 13.00 uur nog een traditioneel onderdeel op het programma: prins Maurits zal de vlootschouw afnemen van zo'n honderd historische schepen.
De schouw is een eeuwenoude traditie. Vroeger werd de handelsvloot op lange zeereizen beschermd tegen piraten door marineschepen. Om er zeker van te zijn dat er geen schepen of bemanningsleden ontbraken werd aan het eind van elke dag een inspectie, oftewel vlootschouw, gehouden. De schepen moesten zich voor deze inspectie opstellen en de bemanning moest zich op het dek verzamelen met de gezichten dezelfde kant op. De admiraal voer dan met zijn schip langs om te kijken of de vloot nog compleet was.
Als beschermheer van Sail voert Maurits de inspectie uit vanaf het privéjacht van prinses Beatrix, De Groene Draeck. Het privéjacht lag gisteren ook al in de haven van Amsterdam toen de koninklijke familie een verrassingsbezoek aan het evenement bracht.
Blessing of the Sails
De laatste dag van het zeilevenement begint om 09.00 uur met een saluut van een aantal Nederlandse roeiverenigingen. Daarna volgt om 11.15 uur de Blessing of the Sails, een multireligieuze Sail-kerkdienst.
Tijdens dit onderdeel wordt elke editie de zegen gevraagd voor een behouden vaart van de schepen. De organisatie hoopt op deze manier iets van "de harmonie en veelkleurigheid" aan boord van de schepen te laten zien.
Dit jaar heeft de dienst een zwart randje, schrijft het Noordhollands Dagblad. De bemanningsleden en bezoekers staan namelijk stil bij de dood van een 23-jarig man uit Monnickendam. Hij viel vrijdagavond van een kade in het water en overleefde die val niet.