Stone zwaait naar de pers bij het verlaten van het ziekenhuis
NOS Nieuws

'Mijn broer is een held'

De Amerikaanse militair die vrijdag gewond raakte bij het verijdelen van een aanslag in de Thalys heeft het ziekenhuis verlaten. Spencer Stone raakte gewond bij het overmeesteren van de dader. "Het is ongelooflijk dat hij het heeft overleefd", zegt zijn broer in een interview.

Zonder met de pers te praten verliet de 23-jarige Stone gisteravond het ziekenhuis in Lille waar hij was behandeld. Hij werd bij het ziekenhuis opgehaald door een auto van het corps diplomatique.

Waar hij naartoe werd gebracht is niet bekendgemaakt. Zijn familie is inmiddels onderweg naar Frankrijk. De broer van Stone vertelt dat iedereen erg trots is op Spencer. "Ik heb er geen woorden voor", zegt hij. "Hij heeft de levens van alle passagiers uit die trein gered."

'Mijn broer is een held'

Tijdens het gevecht om de kalasjnikov heeft de terrorist hem waarschijnlijk met het wapen geslagen en met een stanleymes gestoken.

Everett Stone, de broer van de Amerikaanse militair die de aanslag in de Thalys verijdelde

Kalasjnikov

Samen met twee vrienden overmeesterde Stone de 26-jarige Marokkaan toen die met een kalasjnikov de wc kwam uitlopen. Zodra ze het geweer van de man hadden afgepakt, begon de dader op de mannen in te steken.

"Hij heeft een aantal diepe snijwonden net naast zijn oog en op zijn rug", vertelt de broer van Stone. "Tijdens het gevecht om de kalasjnikov heeft de terrorist hem waarschijnlijk met het wapen geslagen en met een stanleymes gestoken."

Stone verloor bijna zijn duim. Desalniettemin hielp hij een andere passagier die gewond was geraakt voordat hij zelf medische hulp zocht.

Beelden mislukte aanslag Thalys

Heldendaad

"We hebben het er weleens over gehad wat we zouden doen in zo'n soort situatie", zegt zijn broer. "Hij heeft gedaan wat hij zei dat hij zou doen en het is hem nog gelukt ook. Mijn broer is een held. Hij is fantastisch."

De Franse president Hollande twitterde dat hij Stone morgenochtend zal ontvangen om zijn dankbaarheid uit te spreken. Eerder werden de drie andere mannen die hielpen een bloedbad te voorkomen al geëerd met een penning. De Belgische premier Michel is ook bij het eerbetoon. Nederland is ook uitgenodigd, maar premier Rutte gaat er niet naartoe. Nederland stuurt de ambassadeur in Parijs.

Volgens een woordvoerder van Michel wil hij "zijn erkentelijkheid overmaken aan de helden die erin slaagden om de dader te overmeesteren. Het ging om een trein vol Belgische passagiers. Ze hebben dus wellicht veel Belgische mensenlevens gered."

Ook de Amerikaanse president Obama heeft Stone bedankt voor zijn heldendaad. Hij heeft hem persoonlijk daarvoor opgebeld.

Stone is op de medische afdeling van de Amerikaanse luchtmacht gestationeerd op de Azoren in Portugal. Hij maakte een reis door Europa met zijn vrienden, gardist Alek Skarlatos en student Anthony Sadler. "Het is best wel idioot", reageerde een opgeluchte Sadler gisteren. "Mijn eerste reis door Europa en ik stop een terrorist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl