Hulpdiensten aan het werk op de snelweg waar het toestel neerstortte
NOS Nieuws

Zeven doden bij crash op Britse vliegshow

Bij de Engelse stad Brighton is tijdens een vliegshow een gevechtsvliegtuig neergestort op een drukke autoweg. Er zijn zeven mensen om het leven gekomen, meldt de Britse politie. Vijftien mensen raakten gewond, één van hen, de piloot, is in levensgevaar. Het toestel raakte een aantal auto's.

Het vliegtuig, een Hawker Hunter, deed mee aan de Shoreham Airshow, een jaarlijkse vliegshow op het vliegveld van Shoreham in de buurt van Brighton. De autoweg A27 werd direct na het ongeluk afgesloten.

Op beelden op YouTube is te zien dat het eenpersoonstoestel een looping probeerde te maken. Een getuige zei tegen de BBC: "Hij begon aan de looping en net toen hij daar uit moest komen, dacht ik: je zit te laag, je zit te laag, trek op!"

De luchtshow trok 20.000 mensen. De vliegtuigen die meededen, vlogen niet over het publiek.

Het is niet voor het eerst dat er een ongeluk gebeurt tijdens de Shoreham Airshow. In 2007 stortte een gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog neer. De vlieger kwam daarbij om het leven.

  • Epping Forest District Council - Flickr/Creative Commons/by-nd-2.0
    Een opname van het neergestorte toestel bij een eerdere vlucht
  • Velodenz - Flickr/Creative Commons/by-sa-2.0
    Een Hawker Hunter van het type dat is neergestort

De Hawker Hunter is een Britse jager uit de jaren 50. Ook de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht vloog ermee. In Zwitserland bleven ze tot 1994 in dienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl