NOS Sport

Farah prolongeert wereldtitel op de 10.000 meter

Farah prolongeert WK-titel

Mo Farah blijft de beste langeafstandsloper op de baan. De Brit slaagde er in Peking in zijn wereldtitel op de 10.000 meter te prolongeren.

Farah, die dit seizoen onder druk kwam te staan wegens dopingbeschuldigingen aan het adres van zijn coach Alberto Salazar, hield in het Bird's Nest de Kenianen Geoffrey Kipsang Kamworor en Paul Tanui achter zich.

Zaterdag in Peking wachtte hij lang af. Farah hield zich in tot de slotfase. Twee keer kwam de olympisch kampioen op de 5.000 en 10.0000 meter in de laatste vier ronden nog bijna ten val, maar uiteindelijk was zijn versnelling toch te veel voor zijn Afrikaanse concurrenten.

Farah won in 27.01,13. Kamworor finishte in 27.01,76 als tweede. Tanui noteerde 27.04,77.

Mo Farah is blij met zijn wereldtitel

De laatste ronde was een spannende. Farah werkte zich naar voren, had soms moeite op de been te blijven. "Het viel niet mee"', zei hij na afloop. "Gelukkig ben ik niet ten val gekomen"', grijnsde de 32-jarige Brit, die nog even aanhaalde dat het stadion in Peking hem eerder niet goed gezind was. "In 2008 bij de Olympische Spelen hier stond ik op de 5.000 meter niet in de finale."

Dubbel

Farah hoopt in Peking de eerste atleet te worden die de dubbel (5.000 en 10.000 meter) op twee opeenvolgende wereldkampioenschappen weet te veroveren. "Het was een zwaar jaar", keek hij terug op alle gebeurtenissen rond zijn coach. Zelf werd de Brit overigens niet van doping beticht. "Ik kan alleen maar hard lopen en blijven winnen."

De Amerikaan Galen Rupp, trainingspartner van Farah, finishte als vijfde. Rupp werd in het BBC-programma Panorama net als Salazar beschuldigd van dopingpraktijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl