NOS NieuwsAangepast

Facebook-oprichter Persoon van het Jaar

Mark Zuckerberg, de oprichter van de sociale netwerksite Facebook, is door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2010.

Volgens Time verbindt Zuckerberg met Facebook meer dan een half miljard mensen met elkaar. Daarnaast heeft hij "een nieuw systeem voor het uitwisselen van informatie" bedacht en heeft Facebook onze manier van leven veranderd.

De 26-jarige Zuckerberg heeft een kwart van de aandelen van Facebook in handen. Hij staat met een geschat vermogen van 7 miljard dollar op de 35ste plaats op de lijst van de rijkste Amerikanen van het tijdschrift Forbes.

Film

Hij richtte Facebook in 2004 op, terwijl hij op de universiteit van Harvard zat. Dit jaar werd er een film gemaakt over het ontstaan van Facebook en over het leven van Zuckerberg. 'The Social Network' werd begin december door de Amerikaanse filmpers uitgeroepen tot beste film van 2010.

Een andere kanshebber voor de titel was WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Time zegt dat Assange en Zuckerberg beiden naar openheid en transparantie streven. Het verschil tussen de twee is dat Assange een wereld vol vijanden ziet, terwijl Zuckerberg een wereld vol potentiële vrienden ziet.

Vorig jaar was de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED), Ben Bernanke, volgens Time de Persoon van het Jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl