NOS Sport

Kan Bolt opnieuw wereld verbazen?

Jeroen Stekelenburg blikt vooruit op eerste dag WK atletiek

Voor Usain Bolt begon het allemaal zeven jaar geleden in het Bird's Nest in Peking. De Jamaicaan imponeerde in 2008 met wereldrecords en olympisch titels op de 100, 200 en 4x100 meter. Inmiddels heeft hij zes olympische titels en acht wereldtitels achter zijn naam staan.

De vraag is in Peking bij de WK of de megaster van de atletiekwereld nog steeds iedereen zijn wil kan opleggen. Het eerste optreden op het WK begint met de series op de 100 meter. De Nederlander Churandy Martina loopt aan zijn zijde.

Duel Bolt - Gatlin

Bolt is de snelste man ter wereld, maar begint bij zijn terugkeer in Peking niet als snelste man van het seizoen aan zijn missie om de wereldtitel op de 100 meter te prolongeren. Die eer is weggelegd voor de Amerikaan Justin Gatlin, een omstreden vedette. Gatlin, dit seizoen goed voor 9,74 seconden op de 100 meter, is twee keer gepakt op gebruik van verboden middelen. Uiteindelijk zat de Amerikaan een schorsing van vier jaar uit.

In Peking is Gatlin de grote uitdager van Bolt. Zondagavond in Peking (om 15.15 uur Nederlandse tijd) krijgen we met de finale van de 100 meter het antwoord wie de snelste is. Dan moeten beide sprinters wel door de series en halve finales komen.

Bolt miste bij de laatste drie WK's alleen de titel op de 100 meter in 2011, toen hij in Daegu werd gediskwalificeerd in de finale wegens een valse start. Op de 200 meter en de 4x100 meter is de Jamaicaan al drie WK's ongeslagen.

Bolt zit in de zevende en laatste serie met de Nederlander Churandy Martina. De beste drie van elk van de zeven series gaan verder naar de halve finales, aangevuld met de drie verliezers. "Ik sta er goed voor", zegt Martina over zijn eerste opdracht.

Naast het spektakel op de 100 meter staan er nog twee finales zaterdag op het programma: kogelstoten vrouwen en de 10.000 meter mannen.

De WK atletiek zijn zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur te zien op NPO 1 en te volgen via NOS.nl en NPO Sport.

Martina gaat ervoor, ondanks 'pijntjes'

Programma zaterdagmiddag WK atletiek

12.30 uur: zevenkamp vrouwen (kogelstoten), met Nadine Broersen, Nadine Visser en Anouk Vetter

12.35 uur: 400 m horden mannen (eerste ronde)

12.40 uur: polsstokhoogspringen mannen (kwalificatie)

13.10 uur: hinkstapspringen vrouwen (kwalificatie)

13.20 uur: 100 meter mannen (eerste ronde), met Churandy Martina

14.05 uur: kogelstoten vrouwen (finale)

14.15 uur: zevenkamp vrouwen (200 meter), met Nadine Broersen, Nadine Visser en Anouk Vetter

14.50 uur: 10.000 meter mannen (finale)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl