Prinses Amalia op het strand bij Wassenaar
NOS Nieuws

Toekomstig staatshoofd naar de brugklas

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

Het toekomstig staatshoofd van Nederland, de 11-jarige Amalia van Oranje-Nassau, begint maandag in de brugklas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Koning en koningin willen voor hun dochter een normale schoolloopbaan. Dat lijkt simpeler dan het is.

Het schooljaar voor de Prinses van Oranje begint met een introductiedag en, zoals gebruikelijk voor brugklassers, een werkweek. "Laat dure apparatuur, zoals iPods e.d., thuis. Neem niet meer dan 5 euro zakgeld mee. Een mobiele telefoon is toegestaan", zegt de school. Tijdens de gebruikelijke fotosessie voorafgaand aan de vakantie zei koningin Máxima dat haar dochter, "net als haar ouders", de stap van de basisschool naar het gymnasium heel leuk vindt. Ze voegde daaraan toe: "Het is ook spannend. Zo is dat met elk kind dat naar de middelbare school gaat."

Vlotte leerling

Het Sorghvliet-gymnasium, een middelgroot categoraal gymnasium met nauwelijks allochtone leerlingen, is in zijn soort een gewone school. Amalia is blijkens haar prestaties op de basisschool een goede en vlotte leerling. Een echt 'gymnasiummeisje' dus, maar natuurlijk geen gewone leerling. Door haar geboorte en de regels van onze monarchie ligt vast dat zij bij leven en welzijn over een jaar of dertig in Amsterdam zal worden ingehuldigd als koningin van Nederland.

Over goed zes jaar, een paar maanden na haar te verwachten eindexamen, wordt de Prinses van Oranje 18 jaar. Ze is dan gerechtigd de troon te bestijgen, treedt toe tot de Raad van State en krijgt een jaarlijkse uitkering uit de schatkist van ruim 1,2 miljoen euro. Vanaf dat moment zal een leven buiten de schijnwerpers voor haar definitief onmogelijk zijn.

Zorgen om privacy

Een 'gewoon' schoolleven is voor Amalia in onze media-dichte samenleving nu ook al niet gegarandeerd. Naarmate zij ouder wordt en dichter bij de troon komt, zullen zijzelf en haar omgeving dat in toenemende mate ervaren. Als middelbare scholier en puber is de prinses kwetsbaarder en voor de (sociale) media interessanter dan als basisschoolleerling.

Omwille van haar privacy en haar veiligheid zijn er daarom tal van maatregelen genomen en afspraken met haar school gemaakt. Er is de koning en de koningin veel aan gelegen Amalia een normale en zorgeloze middelbare schoolopleiding te geven.

Willem-Alexander

Het besef dat een troonopvolger een zo gewoon mogelijk schoolleven moet kunnen leiden, is bij de Oranjes geleidelijk gegroeid. Juliana kreeg privé voortgezet onderwijs ten paleize. Beatrix volgde gymnasiumonderwijs aan het Baarnsch Lyceum, maar wel in een apart eliteklasje in een dependance van de school.

Willem-Alexander versleet drie middelbare scholen. Hij begon op het Baarnsch Lyceum en stapte, na de verhuizing van Beatrix en Claus van Lage Vuursche naar Den Haag, over naar het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Dat werd geen succes. Willem-Alexander haalde zijn diploma uiteindelijk aan een Engels internaat. Niet echt een ‘gewone’ school. Dat is de school waar brugklasser Amalia van Oranje-Nassau maandag binnenstapt wél.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl