Ghebreslassie verrassende winnaar WK-marathon

Verrassende kampioen op de marathon

Ghirmay Ghebreslassie is in Peking wereldkampioen op de marathon geworden. De pas 19-jarige Eritreeër liep in de slotfase weg bij de concurrentie en kwam na 42 kilometer en 195 meter solo over de finish in 2.12.27.

Zoals vaker op een kampioenschap, waar de strakke regie van de stadsmarathons ontbreekt, regende het gerenommeerde slachtoffers.

Wereldrecordhouder Dennis Kimetto viel na 27 km uit, oud-wereldrecordhouder en medefavoriet Wilson Kipsang hield het in de slotfase voor gezien, regerend olympisch en wereldkampioen Stephen Kiprotich kwam niet verder dan de zesde plaats en Europees kampioen Daniele Meucci, die halverwege nog aan kop liep, viel terug en werd achtste.

Lesothaan aan kop

Meucci was halverwege de wedstrijd de eerste koploper van naam, met landgenoot Ruggero Pertile in zijn slipstream. Nadat het Italiaanse duo was teruggefloten, stapte Kimetto uit en demarreerde Tsepo Mathibelle (die eerder onder de familienaam Ramonene wedstrijden liep) uit Lesotho. De nummer laatst van de Spelen van 2012 pakte 20 seconden, maar ook hij redde het niet.

Ghebreslassie, Yemane Tsegay (in 2012 winnaar in Rotterdam en in 2013 winnaar in Eindhoven) en Solomon Mutai namen na 35 km het stokje over. Met nog enkele kilometers te gaan versnelde Ghebreslassie en de Ethiopiër en de Oegandees hadden geen antwoord op die demarrage.

Eerste wereldtitel Eritrea

Met zijn 19 jaar is Ghebreslassie de jongste wereldkampioen ooit op de marathon. Bovendien bezorgde hij Eritrea de eerste gouden medaille uit de WK-historie.

Tot nu toe had alleen Zersenay Tadesse (zilver op de 10.000 meter van 2009) namens het land op het WK-podium gestaan.

Ghebreslassie: speciaal voor Eritrea

De wedstrijd kende een opmerkelijk begin: een Chinese recreant (met de 68 wedstrijdlopers gingen 10.000 recreanten van start voor een 10 kilometer) liep een kwartier lang brutaal op kop.